Zsigmond Vilmosra emlékeznek: a Berlinale 1979-es botrányát idézik fel

Bette Midler és Zsigmond Vilmos A rózsa című 1978-as film forgatásán
Vágólapra másolva!
Zsigmond Vilmosnak szenteli az idei Berlinaléhoz kapcsolódó programját a berlini Collegium Hungaricum; februárban fotókiállítással, filmvetítéssel és beszélgetéssel idézik fel a magyar származású operatőr munkásságát.
Vágólapra másolva!

A Collegium Hungaricum Berlin közleményében az 1979-es Berlinale eseményeit idézik fel, amikor a szocialista országok visszavonták filmjeiket a versenyprogramból, és Gábor Pál magyar zsűritagnak, valamint csehszlovák kolleganőjének le kellett mondania posztjáról, tiltakozásul A szarvasvadász című film bemutatása ellen, amely - a szovjet küldöttség állásfoglalása szerint - sérti a vietnámi nép méltóságát.

- emelik ki a közleményben.

Bette Midler és Zsigmond Vilmos A rózsa című 1978-as film forgatásán Forrás: Cannes Film Festival

Mint írják, Zsigmond Vilmos filmfőiskolai tanulmányait félbehagyva, az 1956-os forradalom idején titokban készített filmfelvételekkel érkezett New Yorkba, ahol néhány év alatt fényes karriert futott be.

Már A harmadik típusú találkozások című filmért kapott 1978-as Oscar-díja előtt is olyan neves rendezőkkel dolgozott együtt, mint John Boorman, Robert Altman és Brian De Palma.

Egy évvel később, amikor következő munkája, A szarvasvadász elnyert öt Oscar-díjat, és megkapta a legjobb rendezésért járó Golden Globe-ot is, már az Egyesült Államok egyik legkeresettebb operatőrének számított.

Zsigmond Vilmos fiatalon, szinte gyerekként kezdett el fotográfiával foglalkozni. A Collegium Hungaricum Berlinben látható csaknem hatvan képe operatőri hitvallását és fejlődését is tükrözve egészíti ki egy olyan kivételes filmes személyiség portréját,

- áll a közleményben.

A fény mestereként is emlegetett operatőr fotókiállítását február 12-én 18 órakor Benedict Neuenfels operatőr nyitja meg. A tárlat április 9-ig látogatható, hétköznapokon 12-től 18 óráig.

A belépés ingyenes.Február 26-án A szarvasvadász című filmet vetítik, eredeti nyelven, német felirattal.

Február 27-re beszélgetést szerveznek a német filmszakma kiemelkedő képviselőivel Zsigmond Vilmos munkásságáról, A szarvasvadász című filmről és az 1979-es berlini botrányról. Pódiumbeszélgetés résztvevői között van Georg Alexander, az 1979-es Berlinale zsűritagja, Norbert Grob író-filmesztéta és Frank Amann operatőr, a Deutsche Film- und Fernsehakademie Berlin (dffb) tanára.