Hollywood sztárjai nemet mondtak a Sundance Filmfesztiválra

43rd Toronto International Film Festival festival; awards; film; red carp KU
Viggo Mortensen
Vágólapra másolva!
A hétvégén zárult Sundance Filmfesztivál zsűrije az amerikai versenyfilmek közül Lee Isaac Chung koreai-amerikai rendező önéletrajzi ihletésű Minari című játékfilmjét és a Boys State című dokumentumfilmet jutalmazta fődíjával. A nemzetközi mezőnyben a játékfilmes fődíjat az iráni Yalda, a Night for Forgiveness, a dokumentumfilmes trófeát pedig az osztrák Epicentro című produkció kapta.
Vágólapra másolva!

A tíznapos független filmes mustrán a Variety.com beszámolója szerint az idén bemutatott 128 produkció közül a dokumentumfilmes mezőny volt az erősebb.

A szombati díjátadó ceremónián a Darwin rémálma Franciaországban élő, Oscar-jelölt rendezőjének, az osztrák Hubert Saupernek Kubáról szóló Epicentro című dokumentumfilmje vitte el a zsűri nagydíját a nemzetközi mezőnyben.

Az amerikai dokumentumfilmek közül a Boys State című alkotás, Amanda McBaine és Jesse Moss munkája nyert, akik egy évente megrendezett texasi ifjúsági politikai vetélkedőről tudósítottak. A rendezői díjat Garrett Bradley kapta több mint húsz évig forgatott Time című dokumentumfilmjéért, amely egy nőről szól, aki fáradhatatlanul küzd azért, hogy elérje hatvan évre elítélt férje szabadon bocsátását.

A nemzetközi játékfilmes fődíjat elnyerő Yalda, a Night for Forgiveness című film az iráni Maszud Baksi második rendezése, és egy férjét megölő fiatalasszony drámai történetét ábrázolja, aki egy élő tévéműsorban nyerhet megbocsátást férje rokonaitól.

Az Ethan Hawke, Wash Westmoreland és Rodrigo Garcia alkotta zsűri a rendezői díjat a rapper-színműíró Radha Blanknak ítélte oda a saját viszontagságos életére tekintő 40-Year-Old Version című alkotásáért, amelynek főszerepét is ő alakította.

A Sundance Filmfesztiválon idén kevesebb sztár tűnt fel.

Angelina Jolie, Benedict Cumberbatch és Michael Keaton egy-egy új filmje is részvételük nélkül debütált az utahi Park Cityben. Viggo Mortensen viszont elkísérte Falling című rendezői bemutatkozó alkotását a mustrára. A színész-rendező filmje egy konzervatív vidéki gazdálkodóról (Lance Henriksen) szól, aki meleg fia családjához költözik Los Angelesbe. Mortensen a fesztiválon elmondta, hogy a forgatókönyvön dolgozva az vezette, hogy bemutassa, hogyan

A szombati díjátadó ceremónián a fesztivált szervező Sundance Intézet vezetője, Keri Putnam bejelentette, hogy John Cooper fesztiváligazgatót 11 év után Tabitha Jackson váltja posztján. Jackson korábban az intézet dokumentumfilmes programját vezette.

A fesztiválon a múlt héten már több díjat kiosztottak.

Ezek közül Michael Almereyda Tesla című produkciója nyerte el a 20 ezer dolláros (hatmillió forintos) jutalommal járó Alfred P. Sloan játékfilmes díjat, amelyet évente egy tudományos vagy technológiai témájú alkotás kaphat.