A Csinibabával folytatódik az M5 csatorna restaurált filmeket bemutató sorozata

Csinibaba
Vágólapra másolva!
A teljes körűen felújított Csinibaba (1997) című film vetítésével folytatódik péntek este a közmédia M5-ös csatornáján futó Magyar filmek új köntösben című sorozat, amelyben a Magyar Nemzeti Filmarchívum által teljes körű restauráláson átesett magyar alkotásokat mutatnak be. A film leghíresebb jelenetéről Federico Fellini centenáriuma alkalmából itt kérdeztük a rendezőt, Tímár Pétert. 
Vágólapra másolva!

A közmédia péntek esténként jelentkező sorozata április elejéig még kilenc alkotást tűz műsorra.

A Csinibaba után február 7-én a Tüske a köröm alatt című Sára Sándor rendezte filmdrámát, február 14-én pedig az 1934-es Meseautó című vígjáték felújított változatát tekinthetik meg a nézők.


A sorozat folytatásában A tolonc (1915) című filmet, Jászai Mari egyetlen filmen teljes egészében fennmaradt szerepét láthatják a nézők.

Gálvölgyi János a Csinibabá-ban Forrás: Budapest Film

A programban szerepel még a Kopaszkutya (1981), A tanú (1969) vágatlan változata, valamint a Redl ezredes (1985) is.

Az utolsó három pénteken az M5 Mészáros Márta trilógiáját tűzi műsorra: a Napló gyermekeimnek (1984), a Napló szerelmeimnek (1987), valamint a Napló apámnak, anyámnak (1990) című alkotásokat.


Péntek esténként a filmek vetítése előtt rövid beszélgetés is látható a filmek alkotóival, akik a forgatások kulisszatitkairól, ott átélt tapasztalataikról, örömökről és nehézségekről mesélnek. A beszélgetések, melyeket a filmek stand- és werkfotói illusztálják, folyamatosan elérhetők a mediaklikk.hu oldalon és az M5 Youtube csatornáján.

A Magyar Nemzeti Filmalap 2017-ben hirdette meg a magyar filmkincs hosszú távú megőrzését szolgáló Nemzeti Filmdigitalizálási és Filmrestaurálási Programot. A program keretében a Filmarchívum és Filmlabor összehangolt munkájának köszönhetően évi 25-30 magyar játékfilm újulhat meg az archívum szakmai irányításával, a Magyar Operatőrök Társaságával (HSC) együttműködésben, az alkotók bevonásával.

A felújításokban a Filmarchívum és Filmlabor több tucat szakembere dolgozik. A filmek képét az eredeti felvételi képnegatív, a hangját az eredeti mágnesszalag digitalizálását követően restaurálják. A képet snittekre bontva képrestaurátorok stabilizálják, retusálják, villogásmentesítik. A hang ugyancsak több szoftver segítségével válik tisztábbá, kellemesebb hangzásúvá a hangrestaurátor keze alatt. A nézőnek hasonló élményben lesz része a képernyők előtt, mint a film mozi bemutatóján.