Bad Boys 3: Nyugdíjas rosszfiúk

Bad Boys - Mindörökké rosszfiúk
Vágólapra másolva!
Volt-e értelme folytatni 17 év után egy olyan akciószériát, ami sosem volt a műfaj csúcsa, ráadásul amit lehetett, azt már elérte. Ha rosszmájúak akarunk lenni, egyből rávágjuk, hogy nem. Másfelől: ki tudja, felülni a nosztalgiavonatra általában szórakoztató, s ebben lehetett reménykedni a Bad Boys - Mindörökké rosszfiúk esetében is.
Vágólapra másolva!

Az 1995-ös első rész meglepően kevés akciót tartalmazott (főleg egy Michael Bay-filmhez képest) és egyértelműen a két főszereplő közti kémia, illetve az ütős, idézhető dumák tették fogyaszthatóvá. A folytatásra nyolc évet kellett várni, az eredmény felemás lett, Bay itt már hajlamos volt túlzásokba esni, valamint semmi nem indokolta a majd' két és fél órás játékidőt. A harmadik felvonást már nem Bay jegyzi, Will Smith ellenben továbbra is nagyon menőnek akar tűnni, a tokás Martin Lawrence pedig a poénokért felel. Lássuk mennyire lettek jók a rosszfiúk.

Bad Boys – Mindörökké rosszfiúk Forrás: InterCom


Mike (Will Smith) továbbra is két kanállal habzsolja az életet, míg Marcus (Martin Lawrence) nyugdíjba vonulna. Egy drogdíler fia eközben bosszúhadjáratot folytat a miami rendőrség ellen, s a fő trófeának Mike-ot szánja. Egy utolsó akcióra újra összeáll párosunk, ám ezúttal segítséget is kapnak.

Nem gondoltam volna, hogy valaha ezt fogom írni, de tartottam tőle, hogy hiányozni fog Bay rendezői stílusa, a Bad Boys-franchise-hoz ugyanis kétségtelenül passzol a direktor megalomániája. Bár tartom, hogy vele ütősebb lehetett volna az összkép, az utódok, vagyis Billal Fallah és Adil El Arbi úgy követik a Bay-iskola szabályait, hogy az már-már félelmetes.

Ugyanúgy megvannak a pofátlanul szembetűnő termékelhelyezések, a fizika és logika feláldozása az akció oltárán, valamint a klasszikus beállítások és kameramozgások.

A Bad Boys savát-borsát a 90-es évek atmoszférája szolgáltatta, jelen esetben is igyekszenek megidézni a korszakot, ugyanakkor modern köntösbe bújtatva mindezt. A két főhős közti konfliktust, széthúzást, az öregedés adja. Míg Mike remek formában van, és nem akar lassítani, addig társa már csak a családdal foglalkozna. Manapság számos alkotás helyezi középpontba ezt a témát, ezáltal frissnek egyáltalán nem hat, ráadásul ki sem sikerült használni a benne rejlő lehetőségeket.

Ez elmondható az egész filmről.

Az új szereplőkben volt potenciál, ha kibontják jellemüket remek mellékalakok lehettek volna, így egydimenziós díszletekké redukálódtak. Szintén igaz ez néhány mellékszálra, melyekben ott volt a kreativitás csírája, mégsem kezdtek velük semmit.

A humor és dráma közti kontraszt helyenként borzalmas, a komolynak szánt jelenetek inkább kínosak, mintsem hatásosak, a poénoknak pedig az egyharmada működik és akkor még jószívű voltam. Az említett dolgok ellenére a Bad Boys harmadik felvonása nem nézhetetlen, bőven megvannak az erényei. Smith és Lawrence párosa még mindig működik, rutinból hozzák figuráikat. Az akciók intenzívek és külön örvendetes, hogy nem álltak be a sorba egy visszafogottabb verzióval, hanem merték hozni a mocskos szájú, kifejezetten véres zúzásokat. A zárás megágyaz egy esetleges folytatásnak, ami teljesen más irányba vinné el a franchise-t, de ezek után abszolút feleslegesnek hatna.

A Bad Boys - Mindörökké rosszfiúk beleillik az előző két rész szellemiségébe. Bőven meglettünk volna nélküle, de nem hatalmas probléma, hogy elkészült. A nosztalgiájának megvan a maga bája, akad néhány jó duma és tűzharc, de ennyiben ki is fújt. Sokszor válik kínossá, meglepetést egyedül egy váratlan halálesettel tud okozni, s végtére is egy teljesen átlagos akciófilmről van szó, ami néhány év múlva egy kereskedelmi csatorna esti blokkjában végzi. Köszönjük az emlékeket, de a rosszfiúknak ideje nyugdíjba vonulni.