Letartóztattak egy szexuális zaklatással vádolt francia filmrendezőt

CINEMA-AUDIOVISUEL-TELEVISION Vertical HAUTEUR TELEVISION CONFERENCE DE PRESSE CANAL PLUS PORTRAIT CINEASTE PERSONNE-CINEMA
Christophe Ruggia
Vágólapra másolva!
Letartóztatták kedden Christophe Ruggia francia filmrendezőt, akit Adele Haenel színésznő azzal vádol, hogy 12 és 15 éves kora között rendszeresen zaklatta szexuálisan.
Vágólapra másolva!

A párizsi ügyészség felügyelettel rendelkező személy által 15 évesnél fiatalabb kiskorú sérelmére elkövetett szexuális támadások és szexuális zaklatás ügyében indított eljárást. A Mediapart oknyomozó portál tett közzé novemberben egy hosszú a riportot, amelyben a kétszeres César-díjas 30 éves francia filmsztár azzal vádolta meg Christophe Ruggiát, hogy első filmje, a 2002-ben készült Ördögök forgatásán, majd utána éveken át szexuális zaklatta. A tényfeltáró riportban mintegy harminc ember szólalt meg a színésznő környezetéből, és erősítette meg a rendező és akkor még gyerekszínésznő közötti kapcsolat tényét. A színésznő a riportban elmondta:

Szerinte az igazságszolgáltatás nem hallgatja meg kellőképpen a szexuális zaklatás áldozatait, kevés ítélet születik a hasonló jellegű ügyekben. Mindenekelőtt a saját szakmájában szeretné a hallgatást megtörni, és felhívni kollegái figyelmét a felelősségükre. A feljelentés hiánya ellenére a párizsi ügyészség jelezte: a Mediapart portálon megjelent tényfeltáró írás alapján saját hatáskörben eljárást indít.

Christophe Ruggia Forrás: AFP/Daniel Janin

Az 55 éves Christophe Ruggia ügyvédjei útján

Adele Haenel az internetes újságnak azt mondta, hogy a 12 éves korában a film előkészítése során Christophe Ruggia a hatása alá vonta, majd éveken át "folyamatosan zaklatta, fogdosta, akarata ellenére csókolgatta", amikor a szombat délutánjait a szülei tudtával nála töltötte. A színésznő 15 évesen minden kapcsolatot megszakított a filmrendezővel, és csaknem tíz évig teljesen visszavonult.
Az interjú óriási visszhangot váltott ki a francia közéletben és elsősorban a filmes világban.