Sárkányok, harci robotok, óriásszörnyek: ilyen lesz 2020 Hollywood szerint - videók

Edge of Tomorrow
Vágólapra másolva!
Nem csak a 2019-es (cikkünk itt olvasható), de a 2020-as évszám is megihlette a múlt filmkészítőit: az idén játszódó sci-fik többsége nem az ezredforduló előtt, hanem utána készült, és talán ezzel is magyarázható, hogy nem annyira az apokalipszis réme, hanem inkább fantasy-elemek dominálják őket. Hollywood A-kategóriás sztárszínészei például sárkányokkal, harci robotokkal és Godzilla-féle japán óriásszörnyekkel csaptak össze a 2020-ban játszódó filmekben, amik között található fantasy, akciófilm, sportdráma, horror-thriller és időutazós háborús film is.
Vágólapra másolva!

A 2002-ben bemutatott 2020: A tűz birodalma alkalmával a cselekmény dátuma a magyar címbe is utat talált, noha az évszám nem igazán fontos e történet szempontjából (a trailer például rögtön 2084-be repít). Meglehetősen szokatlan poszt-apokaliptikus filmről van szó, amiben nem sci-fi, hanem inkább fantasy-elemek dominálnak, egészen pontosan sárkányok, akiket a londoni metró fúrása keltett életre évezredes álmukból, hogy aztán elszaporodva átvegyék a hatalmat a tápláléklánc csúcsán... - és ez a forgatókönyv meggyőzött olyan színészeket, mint Christian Bale, Matthew McConaughey és Gerard Butler. A közönség és a kritika már szkeptikusabb maradt, a film megbukott a mozikban, pedig 60 millió dollár körül jegyzik a büdzséjét.

Ugyancsak sárkányszerű óriásszörnyek törnek az emberiségre a Tűzgyűrű című, 2013-ban debütált, szintén 2020-ban játszódó filmben, amit az azóta A víz érintésé-ért Oscar-díjat nyert Guillermo Del Toro rendezett. A Földre dimenziókapun át érkező óriásszörnyeket kaijuknak nevezik benne: ez japánul szörnyet jelent, utalás a Godzilla című 1954-es japán kult klasszikusra, és az ennek nyomán született alműfajra. Az emberek, köztük Charlie Hunnam, Idris Elba, Ron Perlman és Santiago "Torrente" Segura főhősei, óriásrobotokkal próbálják felvenni a harcot a monstrum-invázióval. A 200 milliós büdzséjű film szolid siker lett, összeállításunkból egyedüli filmként folytatása is készült két éve, ez volt a Tűzgyűrű: Lázadás a Star Wars-sztár John Boyega főszereplésével.

Szintén óriásrobotokról szól a 2011-es Vasököl, de sok hasonlóságot azért nem mutat a Tűzgyűrű-vel (kivéve persze a 2020-as évszámot). A Hugh Jackman és Evangeline Lilly főszereplésével készült filmben nem a világ és az emberfaj léte a tét, hanem csak egy-egy meccs kimenetele: új sport hódít, a robot-boksz, azaz többé már nem emberek verik péppé egymást a közönség szórakoztatására, hanem az általuk edzett gépek. A film az emblematikus sci-fi író, Richard Matheson (Legenda vagyok) 1956-ban publikált Steel című novelláján alapul, de műfajilag inkább sportfilm, Hugh Jackman karakterének megváltástörténete, ami kis híján megháromszorozta 110 milliós büdzséjét a kasszáknál. Fantasy-elemeknek híján van, sci-fiként mindenesetre nem jött be a jóslata, ráadásul a hús-vér emberek legvéresebb sportja, a ketrecharc (más néven kevert harcművészetek) napjainkban népszerűbb, mint valaha.

Thriller- és horrorelemekben sem szűkölködik, de leginkább ugyancsak hagyományos science fiction A Mars-mentőakció, Brian De Palma rendező (Carrie, A sebhelyesarcú, Aki legyőzte Al Caponét) 2000-ben bemutatott, nagyot bukott filmje, olyanok főszereplésével, mint Gary Sinise, Don Cheadle, Connie Nielsen és Tim Robbins. A filmben az emberiség Marsra lépése kudarcba fullad, a közönség pedig a mentőakcióba kapcsolódhat be. A Disney filmjét a legendás hollywoodi "mozifenegyerekek" egyike, De Palma karrierjének rosszabb filmjei között jegyzik, és még a jóslata sem jött be: 2020-at írunk, és ember a mai napig nem lépett a Marsra.

Szintén sci-fi a 2014-es, Tom Cruise és Emily Blunt nevével fémjelzett A holnap határa, és ebből sem hiányzik a műfaji csavar: időutazós, pontosabban időhurok-narratívára épülő filmről van szó, az Idétlen időkig után szabadon. Ezt a filmet is japán hatás ihlette: Sakurazaka Hiroshi 2004-es novellája - és az abból készült film is - valójában a számítógépes játékok működési mechanizmusát ültette át egy másik médiumra. Az időutazó űrlények által 2020-ban véletlenül megfertőzött, ezzel időhurokba keveredett főhős úgy fejlődött katonaként és ismerte ki az ufók elleni háború aktuális hadmozdulatát, mint ahogy egy konzoljátékos tanul ki egy játékot azzal, hogy többször újrakezdi az elbukott pályát. A film jövőképe szerencsére nem, az alapötlete és a dramaturgiája viszont merőben előremutató volt, azóta például már két Boldog halálnapot! részt is bemutattak, amelyek szintén időhurkolós történetek, bár ezúttal a horror műfajában.