A Joker kapta a legtöbb jelölést a brit filmakadémia díjaira

Actor Joaquin Phoenix transforms into legendary Batman villain ‘The Joker’ in a new psychologically thriller. MOVIESTILLS
Actor Joaquin Phoenix transforms into legendary Batman villain ‘The Joker’ in a new psychologically thriller. His character Arthur Fleck becomes the evil ‘Crown Price of Crime’ in ‘Joker’ after being bullied and mistreated throughout his life. Set in 1981, the movie follows nice-guy Arthur who is a failed stand-up comedian who lives with his mum. Arthur is driven insane and turns to a life of crime and chaos in Gotham City. Robert DeNiro also stars as talk show host Murray Franklin. April 3, 2019
Vágólapra másolva!
A Joker kapta a legtöbb, 11 jelölést a brit filmakadémia díjaira kedden Londonban - írta meg a BBC News, amely kiemelte ugyanakkor, hogy a színészi kategóriákban csak fehérek esélyesek a díjra, ami miatt máris bírálják a testületet.
Vágólapra másolva!

A Brit Filmművészeti és Televíziós Akadémia (BAFTA) kedden hozta nyilvánosságra a díjaira esélyesek listáját.

Todd Philips Joker című filmje 11, Marin Scorsese Az ír című maffiaeposza és Quentin Tarantino Volt egyszer egy Hollywood című filmje 10-10, Sam Mendes 1917 című háborús filmje 9 jelölést kapott.


Joaquin Phoenix, aki vasárnap Golden Globe-díjat nyert a Joker címszereplőjeként, a brit Oscarért Taron Egertonnal (Rocketman), Leonardo DiCaprióval (Volt egyszer egy Hollywood), Adam Driverrel (Házassági történet) és Jonathan Pryce-szal (A két pápa) verseng.

A színésznők közül Margot Robbie a legjobb női mellékszereplők mezőnyében a Botrány és a Volt egyszer egy Hollywood című filmért is jelölt lett.

Ebben a kategóriában Scarlett Johansson az egyik riválisa, aki a Jojo Nyuszi-ban játszott, és szintén két BAFTA-díjra esélyes, mert a legjobb színésznők mezőnyében a Házassági történet női főszereplőjeként jelölték. Renée Zellweger, aki a Judy főhőseként már átvehette a Golden Globe-díjat, a brit filmakadémia díját is elnyerheti a legjobb színésznő kategóriában, amelyben Johansson mellett Jessie Buckley (Wild Rose), Charlize Theron (Botrány) és Saoirse Ronan (Kisasszonyok) is szerepel.

A legjobb brit film kategóriában az 1917, a Kislányomnak, Samának, a Sajnáljuk, nem találtuk otthon és a Rocketman kaphat díjat.


A rendezői mezőnyben Martin Scorsese, Quentin Tarantino, Sam Mendes, Todd Philips és a dél-koreai Pong Dzsunho lett jelölt. Krishnendu Majumdar, a BAFTA elnökhelyettese elismerte, hogy a női rendezők hiánya "az egész ágazat problémáját" jelzi, de hangsúlyozta, hogy a filmakadémia igyekszik tenni a változásért.

Az animációs filmek mezőnyében a Jégvarázs 2, a Toy Story 4, a Klaus - A karácsony titkos története, a Shaun, a bárány és a farmonkívüli című produkció vetélkedik.

A nem angol nyelvű filmek közül az Élősködők, a Portré a lángoló fiatal lányról, a The Farewell, a Kislányomnak, Samának és Pedro Almodóvar Fájdalom és dicsőség című alkotása kapott jelölést.

A jelölésekről és a győztesekről a 6500 tagú BAFTA szavazatai döntenek. A díjátadó ceremóniát február 2-án rendezik meg a londoni Royal Albert Hallban. A műsor házigazdája Graham Norton színész, műsorvezető lesz.