Golden Globe: Tarantino és az Élősködők éjszakája

Quentin Tarantino a Golden Globe-gála előtt a vörös szőnyegen.
Vágólapra másolva!
Elkezdődött a 2020-as filmes díjgálaszezon: 77. alkalommal adták át a Golden Globe-díjakat Los Angelesben, ahol Hollywood legnagyobb sztárjai a Beverly Hilton Hotelben vették át a hollywoodi külföldi tudósítók szövetsége (HFPA) díjait. Az idei gála legnagyobb nyertese a Volt egyszer egy.. Hollywood, legnagyobb vesztesei pedig Az ír  és a Netflix voltak.
Vágólapra másolva!

Hollywood első 2020-as önünneplésén szimbolikus hollywoodi díjak és köszönőbeszédek születtek. Csak a rendezői díj esetében: a legjobb dráma díjával is kitüntetett, 1917 című első világháborús, látszólag vágás nélkül készült eposzáért díjazott Sam Mendes úgy kezdte köszönőbeszédét:

Ez talán nagyobb elismerés volt az idén Az ír című filmjéért jelölt, korábban 3 direktori Aranyglóbuszt elnyert Scorsese számára, mintha idén is megkapta volna a díjat.

Mendes és Scorsese mellett még a dél-koreai Bong Dzsun Ho (Élősködők), Todd Philips (Joker) és Quentin Tarantino (Volt egyszer egy... Hollywood) reménykedhetett, és ahogy az a metoo kezdete óta megszokott, a nőszervezetek rögvest politikai inkorrektséget és egyenlőtlen bánásmódot kiáltottak, mivel idén a rendezői és forgatókönyvírói mezőnyben egyetlen nő sem volt a jelöltek között, de a legjobb film két kategóriadíjainak 10 jelöltje között sem szerepelt olyan film, amit nő rendezett.

Igaz, egy friss, a nők hollywoodi filmiparban betöltött helyzetével foglalkozó tanulmány szerint tavaly megkétszereződött a legnagyobb kasszasikereket rendező nők száma, ezzel meghaladta a 10 százalékot a 100 legnagyobb bevételű filmeket jegyző női rendezők aránya. Vagyis a Time's Up-hoz hasonló nőszervezetek okkal remélhették, hogy a jelölésekben is megmutatkozik az arányjavulás – s miközben épp a Time's Up mozgalom vezetője, Rebecca Goldman szerint elfogadhatatlan, hogy nem volt a legjobb filmek nomináltjai között nő rendezte alkotás, a HFPA igenis követte a trendeket: a legjobb animáció jelöltjei között ott volt idén a Jégvarázs 2. (Chris Buck és Jennifer Lee), az idegen nyelvű filmek 5 jelöltje közül pedig kettőt is nő rendezett: Portré a lángoló fiatal lányról (Céline Sciamma) és a The Farewell (Lulu Wang).

Igaz, végül e kategóriákban sem született női győzelem: a legjobb animáció A hiányzó láncszem lett, az idegen nyelvű filmek között pedig a favorit, a cannes-i Arany Pálma-díjas dél-korai Élősködők nyert.

A Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók (HFPA), azaz a Golden Globe-díjakról döntő újságíró-szervezet egyébként is igyekezett a 25 kategóriában kiosztott filmes elismeréseket alaposan szétszórni, de azért úgy, hogy a díjakba ne lehessen igazán belekötni.

Quentin Tarantino kilencedik filmjét azért kicsit jobban a magukénak érezhették: a Volt egyszer egy... Hollywood 5 jelöléséből 3-at váltott díjra. Megnyerte a legjobb vígjáték/musical kategóriadíját, Brad Pitt 14 év után (12 majom) ismét mellékszereplői díjat kapott, Tarantino pedig átvehette harmadik forgatókönyvírói Aranyglóbuszát is.

Quentin Tarantino a Golden Globe-gála előtt a vörös szőnyegen Forrás: Jordan Strauss/Invision/AP

A színészi díjaknál volt idén talán a legnagyobb rajongói nyomás, aminek részben engedelmeskedett is a HFPA: a dráma kategória legjobb színésze Joaquin Phoenix lett a Joker-ért. Ugyanakkor a drámai színésznők között nem a favoritnak tartott Scarlett Johansson (Házassági történet) futott be, hanem a Judy Garlandot életre keltő Renée Zellweger (Judy).

A vígjátéki színészek között is az életrajzi alakítást díjazták: Taron Egerton nyert az Elton John-biopic Rocketman-nel, míg a rapper-színésznő Awkwafinát szintén a félig életrajzi ihletésű (az író-rendező Lulu Wang élettapasztalatait sűrítő) The Farewell-ért díjazták.

Laura Dern a Házassági történet-ért odaítélt, legjobb női mellékszereplőjének járó Golden Globe-díjjal Forrás: MTI/AP/Invision/Chris Pizzello

Miközben az idei gála nem süppedt felesleges politikai korrektségbe, legalább két nagy vesztese volt a 2020-as Golden Globe-nak: Martin Scorsese és a Netflix. Az ír az 5 jelöléséből végül egyetlen díjat sem kapott, de a négy játékfilmmel (Az ír, Házassági történet, A két pápa, Dolemite is My Name) összesen 17 kategóriában érdekelt Netflix is kénytelen volt beérni Laura Dern női mellékszereplő díjával, amelyet a Házassági történet-ért vehetett át. Persze, abban rengeteg (szakmai) politika van, hogy a streamingszolgáltató végül majdnem üres kézzel távozott – a HFPA óriási pofonnal emlékeztette a Netflixet, hogy szerintük a filmek helye még mindig a moziban van.

Az idei Golden Globe filmes díjai:

Dráma: 1917

Vígjáték vagy musical: Volt egyszer egy... Hollywood

Színésznő (dráma): Renée Zellweger (Judy)

Színész (dráma): Joaquin Phoenix (Joker)

Színésznő (vígjáték): Awkwafina (The Farewell)

Színész (vígjáték): Taron Egerton (Rocketman)

Mellékszereplőnő: Laura Dern (Házassági történet)

Mellékszereplő: Brad Pitt (Volt egyszer egy... Hollywood)

Rendező: Sam Mendes (1917)

Idegen nyelvű film: Élősködők

Animációs film: A hiányzó láncszem

Forgatókönyv: Quentin Tarantino (Volt egyszer egy... Hollywood)

Zene: Hildur Guðnadóttir (Joker)

Betétdal: Elton John, Bernie Taupin: (I'm Gonna) Love Me Again (Rocketman)