Koltai Lajos az E.T. ötszörös Oscar-jelölt operatőrére és a Rambo Golden Globe-díjas, felejthetetlen seriffjére emlékezik

Extra terrestre
E.T. E T the extra terrestrial Real Steven Spielberg Henry Thomas. Collection Christophel © Universal Pictures / Amblin Entertainment
Vágólapra másolva!
Mint megírtuk, egy napon halt meg Allen Daviau ötszörös Oscar-jelölt operatőr és Brian Dennehy, a Rambo - a címszereplő, Sylvester Stallone melletti - főszereplője. Koltai Lajosnak Daviau volt az egyik hivatalos ajánlója az ASC-be, az Amerikai Operatőrök Társaságába, Brian Dennehy-vel pedig kétszer is forgatott. Az Oscar-jelölt magyar operatőrt telefonon kérdezte az Origo a két művészhez fűződő emlékeiről.
Vágólapra másolva!

- mondta Allen Daviauról Koltai Lajos. Kérdeztük arról is, hogyan ismerkedtek meg:

E.T. Forrás: Collection Christophel/© Universal Pictures / Amblin Entertainment/Universal Pictures / Amblin Ente

Koltai Lajos

A koronavírusban, 78 évesen meghalt Allen Daviau volt Koltai Lajos hivatalos ajánlója az ASC-be (Amerikai Operatőrök Társasága), a nagy magyar operatőr, Zsigmond Vilmos mellett. Koltai Lajost egyébként Giuseppe Tornatore remekművének, a Malena fényképezéséért Oscar-díjra is jelölték.

Brian Dennehy is tegnap halt meg. A 82 éves, amerikai színészt a legtöbben a Rambo egyik főszereplőjeként ismerik, ebben Sylvester Stallone ellenfelét, a kisváros voltaképpen Amerika-gyűlölő, aljas seriffjét játszotta, egészen nagyszerűen. A film producere Andy Vajna volt. És az Aranyoskám című Sydney Pollack-vígjátékban ő Jessica Lange apja, aki beleszeret a munkanélküliség elől női ruhába menekülő színészbe, Dustin Hoffman-ba. De Brian Dennehy az egyik legnagyobb amerikai színpadi színész volt, nem véletlen, hogy Golden Globe-díja mellett kétszer kapott Tony-díjat is, ami a színházi Oscar. Egyik nagy szerepét Az ügynök halálában játszotta, ő volt Willy Loman.

Koltai Lajos kétszer is dolgozott Brian Dennehy-vel és nagyon jóban voltak.

Sylvester Stallone és Brian Dennehy a Rambo-ban Forrás: Origo