Koronavírusban meghalt Terrence McNally

Vágólapra másolva!
81 éves korában meghalt Floridában a Broadway egyik legendás szerzője, Terrence McNally, négyszeres Tony-díjas színműíró
Vágólapra másolva!

A hatvanéves pályafutása alatt több tucatnyi színművet író művész halálhírét kedden társa, Tom Kirdahy jelentette be. Mint hozzátette: McNally,

Forrás: Stephen Lovekin/Getty Images

McNally a kortárs színház legnagyobbjai közé tartozott, nevezték "az amerikai színház bárdjának" is. Pályafutása 1963-ban kezdődött a Broadwayn, és még tavaly is ott világított a neve szerzőként a Frankie és Johnny című darab felújítását hirdető fényreklámon.

A darabból McNally forgatókönyve nyomán 1991-ben Krumplirózsa címmel népszerű film is készült Al Pacino és Michelle Pfeiffer főszereplésével.

- mondta 2013-ban az LA Stage Times színházi lapnak. Hozzátette, azt látja az igazi tragédiának, hogy sokan nem hajlandóak tudomásul venni, hogy mindig tanulni kell az életben.

A floridai St. Petersburgban született, és Texasban nőtt fel, majd a New York-i Columbia Egyetemen tanult.

Első Broadway-n bemutatott darabja, az And Things That Go Bump in the Night 1963-ban sem a kritika, sem a közönség tetszését nem nyerte el, "ízléstelennek" ítélték, és alig három hétig játszották.

Több későbbi provokatív darabja is megosztotta a közönséget. Mint a kilencvenes években egy interjújában mondta, megnyerné a legtöbb rossz kritikát elnyerő színműírók versenyét.

Négy Tony-díját A pókasszony csókja (1993), a Szerelmi csetepaté (1995), a Mesterkurzus (1996) és a Ragtime (1998) című darabjaiért kapta.

Tavaly egész munkásságát - számos színművét, tucatnyi musicaljét és több operáját - Tony-életműdíjjal jutalmazta a színházi szakma. A közönség előtt állva a színpadon azzal viccelődött, hogy "nem jött túl korán az elismerés".

- mondta az ünnepségen. McNally számos rangos díjat elnyert pályafutása alatt, beiktatták az Amerikai Színház Hírességeinek Csarnokába is.