Bud Spencer és Terence Hill közös filmjeinek plakátjait is elárverezik

Plakátárverés, próféta galéria 
2020.11.17.
Plakát, próféta galéria
Vágólapra másolva!
Világszínvonalút alkottak a plakátművészet terén a hazai grafikusaink a kommunizmus idején, egyszerre végeztek tipográfiai és grafikai munkát, mégsem váltak nemzetközi szinten ismertekké ebben a műfajban. Badits Marcell plakátgyűjtő a Falra fel! aukció alapítója azt szeretné, ha ez a terület, mint önálló művészeti ág, méltó helyre kerülne itthon is, felismernénk a plakátgrafika szépségét és azt, hogy lakásdekorációnak éppen olyan látványos eleme egy grafikai hirdetés, mint egy kortárs alkotás. Az aukciót pénteken, online formában rendezik meg a plakátok széles spektrumából merítve.
Vágólapra másolva!

A magyar grafikusok magas színvonalon alkottak a film- és a reklámgrafika terén is, de amíg az amerikai filmes hirdetések jellemzően a hős, a főszereplő nagyságát hangsúlyozták, a hazai rajzok inkább az adott film atmoszféráját igyekeztek szemléltetni. Badits Marcell plakátgyűjtő beszélgetésünkkor a Jedi visszatér című 1983-as filmplakátot, Helényi Tibor munkáját említi példaként, amely sajátos látásmódú munka és szerinte kiválóan mutatja mitől is működik a hangulatot jól érzékeltető moziplakát.

A Falra fel! plakátja a Próféta galéria kirakatában Fotó: Hirling Bálint - Origo

A facebookon Plakátfiú néven néhány éve közösségi oldalt hozott létre a gyűjtő, akinek kollekciója mostanra több ezer darabból áll és a Múzeum Antikváriummal közös szervezésben létrehozta a Falra fel! plakátaukciót. Pénteken negyedik alkalommal kerülnek kalapács alá az általuk összegyűjtött alkotások, természetesen online lehet követni az eseményt.

Az árverés célja, hogy a hazai műkedvelő közönség megértse, hogy a reklámgrafika önálló művészeti ág, értéke van, meg kell őrizni az utókornak, arról nem szólva, hogy éppen olyan szépen mutathat a szobánk falán, mint bármely képzőművészeti alkotás.


Badits szenvedélye a mozi, ezért kizárólag filmplakátokat gyűjt, elsősorban a hatvanas-hetvenes évek filmjeiért rajong, hiszen kezdeti mozi élményei ehhez az időszakhoz köthetők. Mára több ezer darab van kollekciójában, otthonában szobát különített el a plakátoknak, ahova kivételesen azért nem enged be minket, mert elkapta a koronavírust, így senkit nem fogadhat.

A Szabadíts meg a gonosztól c. film Bányai István által tervezett plakátja Fotó: Hirling Bálint - Origo

A Próféta Galéria állította ki a kalapács alá kerülő alkotásokat a plakátgrafika széles spektrumát felvonultatva.

– mondta az Origónak Badits.

A filmes hirdetéseknél maradva, a pénteki kollekció része egy igazi kuriózum:

negyvenkét darab plakát Bud Spencer és Terence Hill filmográfiájából,

amely kizárólag együttesként „érvényes", beadója ragaszkodik ahhoz, hogy a sorozat egységben keljen el.

Összesen 42 Bud Spencer és Terence Hill film plakátjára lehet licitálni Fotó: Hirling Bálint - Origo

Az alkotópáros közösen forgatott teljes életműve felvonul, ami valóban nagy ritkaság, ezért Badits szerint, ha két komoly érdeklődő felfigyel rá, akár 5 millió forintra is felszaladhat a licit. Látványos és a magyar filmtörténetben meghatározó darab Huszárik Szindbád-ja is, ki ne emlékezne Latinovis Zoltán egyik legkiemelkedőbb filmbeli alakítására, de kalapács alá kerül pénteken Tímár Péter Egészséges erotika című kultikus filmjének hirdetése is.

Az eddigi legnagyobb értékben elkelt plakát ugyancsak filmhez kapcsolódik: a Jedi visszatér című film plakát megjelenítése egy régebbi aukción 450.000 forintért ment el, a mostani aukción, ennek a plakátnak kisebb verziója kerül kalapács alá.

– magyarázza a gyűjtő.

Szintén a magyar filmtörténet kuriózuma, az 1970 októberében Pécsen megrendezett VI. Magyar Játékfilmszemle, a későbbi Magyar Filmszemle elődjének hirdetése, amelyen egyebek mellett Szabó István Szerelmesfilm-jét vetítették, mi több, a baranyai filmfesztiválon tartották a kultikussá vált film ősbemutatóját.

A Fabulon legendás plakátja Fotó: Hirling Bálint - Origo

A kereskedelmi plakátok közül előkerült az ötvenes években készült Lottó sorozat, amit Káldor László grafikus az Országos Takarékpénztár megbízásából készített.

– avat be Badits a kép történetébe.

A kivételes plakáthirdetések közé tartozik a Baranyai vasárnapok-komlói bányásznap című grafika, a mvet Tamássy Zoltán jegyzi, a hetvenes évekből.

A Libanoni keringő plakátja a Próféta galériában Fotó: Hirling Bálint - Origo

A magyar grafika nemcsak megjelenésében világszínvonalú, de alkotói egyszerre voltak tipográfusok és grafikusok, maguk tervezték a betűtípust is a képekre. Tőlünk nyugatabbra a grafikus leadta a plakát tervet és rajta kívül három ember dolgozott annak elkészítésén, míg a hazai grafikus átfogó alkalmazott művészi munkát végzett a plakátok létrehozásával.

– mondta az Origónak Badits.

A Falra fel! aukciók hatását már az eddigi három alkalom után már látja, mert kezd kialakulni egy magyar gyűjtői kör a hazai plakátok körül, egyre többeknek válik szenvedélyévé a nívós hirdetések megszerzése, közülük egyébként többen kortárs képzőművészeink alkotásait is gyűjtik. Attól azonban még távol vagyunk, hogy miként Franciaországban hetente tartsunk plakátaukciókat, de nem is hozzájuk mérjük magunkat, hiszen a régiség kereskedelem a franciáknál világelső.

– tette hozzá.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!