Komolyan vették a koronavírust A játszma forgatásán

JátszMa forgatás sajtónap a Tátra utcában 2020 október 20-án JátszMa forgatás sajtónap a Tátra utcában 2020 október 20-án
JátszMa forgatás sajtónap a Tátra utcában 2020 október 20-án
Vágólapra másolva!
November közepén véget ért A játszma, a 2011-es A vizsga folytatásának forgatása. A rendezői poszton ugyan Fazakas Péter váltotta Bergendy Pétert, de visszatértek a főszereplő színészek, Kulka János, Nagy Zsolt, Hámori Gabriella és Scherer Péter, valamint Lajos Tamás producer és Köbli Norbert forgatókönyvíró. A film forgatásán az alkotókat kérdeztük arról, hogyan készül a film a koronavírus-járvány kellős közepén, és hogy mire számíthatunk a magyar filmtörténetben ritka folytatástól.
Vágólapra másolva!

A produkció a forgatás sajtónapjának kiválasztásakor is láthatóan komolyan vette a járványt: ezúttal nem csak az újságírók és a fotósok testhőmérsékletét mérték meg, hanem csak egy vérvételes gyorsteszt után léphettünk be a forgatásra, ami pedig szellősebb (így távolságtartásra alkalmasabb) nehezen lehetett volna, ugyanis az újlipótvárosi Tátra utcában vettek fel utcai passzázsjeleneteket, többek közt a főszereplő színészekkel.

Kulka János és Staub Viktória a forgatáson Fotó: Szabó Gábor/Origo - Origo

A sajtónap fő látványossága a hatvanas évekbe visszaröpített utca: körülbelül hetven kosztümös statisztát, korabeli autókat, robogókat, oldalkocsis motorkerékpárt, telefonfülkét, újságosbódét és részletgazdagon kidolgozott hirdetőtáblát vonultatott fel a produkció (egy plakáton pedig még Fazakas Péter rendező és Nagy András operatőr neveit is elrejtették).

A játszma forgatása Fotó: Szabó Gábor/Origo - Origo

Az első jelenetben, amit látunk, Kulka János és Staub Viktória kelnek át a forgalmas utcán, majd az ebédszünetet követően előbbi lép ki egy háztömb ajtaján és kezd sétálni a járdán. Köbli Norbertet kérdezzük arról, mi történik ezekben a jelenetekben: megtudjuk tőle, hogy Kulka karaktere, Markó Pál házánál vagyunk, a "jövős-menős" snittek pedig a film különböző pontjain kerülnek majd elő.

A játszma forgatása Fotó: Szabó Gábor/Origo - Origo

Elmondja, hogy nem csak a távolságtartási lehetőségek miatt szervezték erre a napra a sajtónapot, de azért is, mert így nem kell túl sokat elárulniuk a történetről. "Minél kevesebbet tudnak a történetről, annál jobb, nem akarjuk elrontani senki örömét. Szellemi párbajra hívjuk a nézőt, arra fogadunk, hogy nem fogja kitalálni, mi fog történni. Aki az első rész alapján számít egy hasonló mechanikára, azt is meg akarjuk lepni, de úgy, hogy közben a nézőknek megadjuk azt is, amiért A vizsgá-t szerették".

Köbli Norbert Fotó: Szabó Gábor/Origo - Origo

Titokkampány ide vagy oda, annyit azért megtudhattunk a történetről, hogy Kulka János karaktere is sztrókot kap benne. Köbli Norbert azt mondta, éppen a színész és betegsége motiválta, hogy folytatást írjon A vizsgá-hoz. "Az Árulók című filmet is együtt csináltuk volna vele és Fazakas Péterrel, és amikor nyilvánvalóvá vált, hogy felépült, szerettem volna írni rá egy filmet. Több ötletem is volt, beszélgettünk róluk, örült nekik. Aztán akkor került minden a helyére, amikor eszembe jutott, hogy Markó Pált kellene visszahozni, és nem is akárhogy, hanem egy sztrók után. Ennek a mentén jött létre ez a történet és a forgatókönyv. Egy ebéd alkalmával felvázoltam neki az ötletet, és miután áldását adta rá, megírtam a forgatókönyvet."

Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Lajos Tamás producer és Köbli Norbert forgatókönyvíró Fotó: Szabó Gábor/Origo - Origo

Nem tért vissza viszont A vizsga rendezője, Bergendy Péter, amiről Lajos Tamás producert kérdeztük. Ahogyan azt sejteni lehetett, Bergendy Péter egyszerűen nem ért rá: "most fut ki a Post Mortem című kísértethorrorja, aminek az utómunkái, fesztiváloztatása és promóciós kötelezettségei miatt nem tudta vállalni a rendezést. Fazakas Péterrel pedig már sok sikeres együttműködésen vagyunk túl." - mondta a producer a rendezőváltásról.

Lajos Tamás Fotó: Szabó Gábor/Origo - Origo

A forgatást október elején kezdték, és november közepén zárultak a felvételek, de a koronavírus-járvány nem könnyítette meg a stáb dolgát. „A vírus sokat drágít a forgatáson, lassítja a munkát, és folyamatos bizonytalanságot generál. Idősebb színészek is szerepelnek a filmben, Kulka János egészségi állapota pedig komoly figyelmet igényel." - mondta Lajos Tamás.

Újságosbódé A játszma forgatásán Fotó: Szabó Gábor/Origo - Origo

Saját tapasztalataink alapján nem tűnt úgy, mintha a tomboló járvány rányomta volna a bélyegét a forgatás hangulatára, viszont Fazakas Péter rendező is megerősítette, hogy a koronavírus "nem könnyíti meg a munkát". "A maszk és a távolságtartás lassítja a kommunikációt, maszkot viselve nehéz szavak nélkül is érteni a másikat. Viszont a feladat lényegi részére, ami számomra elsősorban a színészekkel való munka, tudok koncentrálni." - mondta a rendező.

Fazakas Péter Fotó: Szabó Gábor/Origo - Origo

Hogy milyen filmet várhatunk A játszmá-tól, arról így fogalmazott: "a forgatókönyv fantasztikusan lendületes és iszonyú izgalmas. Egy ördöglakat. A karaktereknek van a felszínen egy világos, racionális érdeke, de a belső motivációik, az érzelmeik, az identitásuk mindezekkel ellentétes is lehet, ez a konfliktus tölti meg feszültséggel a jeleneteket és a történetet."