A kommunista hatalom azt szólította haza, akivel célja volt

Tősér Ádám interjú
Vágólapra másolva!
Milyen utak nyíltak meg a nyugatra menekült ötvenhatosok előtt, mennyit ért a magyar menekült Európában és milyen fogadtatásban részesült a tengeren túl? Hogy nyúlt egyesek után a diktatúra, miként épült tovább az állambiztonsági hálózat határainkon kívül, majd hányadik generációban bukkannak elő a visszidensek – mindezekről szó esik Tősér Ádám, Ötvenhatos utak címmel rendezett dokumentumfilmjében. A Hír Televízióban október 23-án bemutatott munkában a befogadott magyarok őszintén vallanak a traumákról, az életen át hordozott feldolgozhatatlan halálfélelemről és arról, hogy aki elment, annak optimális visszaút nem volt.
Vágólapra másolva!

– emlékszik a Zürichbe menekült Kenessey Csaba, Tősér Ádám október 23-án, a Hír Televízióban bemutatott dokumentumfilmjében.

Az Ötvenhatos utak ötven percbe sűríti azokat a vallomásokat, amelyek történetei egyenként önálló filmként is kibonthatóak volnának. Tősér filmje azonban átfogó képet kívánt adni a nyugatra kiáramló magyarok lehetőségeiről, a menekült státuszukat meghatározó politikai, gazdasági tényezőkről.

„Nagyobb ablakot szerettem volna nyitni. Sok apró személyes történeten keresztül bemutatni a menekültek lehetőségeit, a kezdeti bizonytalanságot és nehézségeket ahogy menekültként éltek"- fogalmazott az Origónak a rendező, aki nem először foglalkozik a kommunizmus áldozataival dokumentumfilmben.

Tősér Ádám, az Ötvenhatos utak rendezője Fotó: Csudai Sándor - Origo


Az egyéni történetek mentén összesen tíz forrásból, köztük Svájcból és Ausztriából kerültek elő Magyarországon még nem látott, a menekült lét viszontagságait megörökítő archív álló- és mozgóképek.

Kuriózum a BBC német nyelvű adása, amely megrendüléssel tudósít a határon szekérrel vagy gyalog érkező, könnyeikkel küzdő magyar tömegekről, akik a határátlépés után a magyar himnuszt énekelték.

Az emberek több hullámban hagyták el hazájukat. A menekültek között nemcsak forradalmárok vagy gazdasági menekültek voltak, de hazatérésre csábító agitátorok, egykori ÁVH-ások és telepített ügynökök is elvegyültek- derül ki az Ötvenhatos utakból.

Milyen fogadtatásban volt része a magyar menekültnek, hogy tekintett rájuk a nyugat?

A dokumentumfilm Kecskés D. András történésszel válaszolja meg e kérdéskört, aki arra mutat rá, hogy a magyar menekült ideális csoportként jelent meg sok európai ország számára, hiszen nagyrészt fiatal, egészséges, jól képzett férfiakról volt szó, és nem számított nagy tömegnek a nyugati világ egészéhez képest.

A vágyott célpontok egyike az Egyesült Államok volt, oda azonban igen szűk rétegnek sikerült kijutnia. Akárcsak az USA, úgy Ausztrália és Kanada sem fogadta be a bármilyen háttérrel rendelkező magyar menekülteket. Előnyben részesítették a mérnököket és az orvosokat. Közben tartottak az értelmiségtől, honnan is tudhatták volna, hogy nem bújik -e köztük meg ügynök, aki később mérnökként ipari titkokat szivárogtathat a Szovjetuniónak.

Tősér Ádám, az Ötvenhatos utak rendezője Fotó: Csudai Sándor - Origo


Belgium kétezer fiatal férfira tartott igényt, nőket ott nem fogadtak szívesen, Angliába bányamunkára lehetett jelentkezni,

Svájc tűnt az európai országok között az ígéret földjének, mely nem válogatott a menekültek közül.

Fiatalokat, időseket, betegeket, sebesülteket egyaránt befogadtak, a pályaudvaron rendszerint svájciak tömegei üdvözölték az érkező magyarokat.

- mondja a filmben a diktatúra elől Svájcba jutó Kenessey Csaba.

A magyar menekültek befogadása Svájc önképéhez mai napig hozzá tartozik, máig mintapéldaként említik az oda áramló magyarokat.

A Kádár-rendszer egyfajta szelepként használta a határokat ötvenhatban, hogy azok a tömegek, akik nagyon menni akartak, később ne okozzanak bajt a konszolidációnál vagy a forradalom leverésénél. A forradalmat követően Kádár már minden fórumon azt kommunikálta, hogy várják vissza a haza eltévedt fiait, közben Biszku Béla belügyminiszter, amellett foglalt állást, hogy ne nagyon engedjék vissza a magyar emigránsokat.

Egyeseknek mégis utána nyúlt a hatalom: a cél az volt, hogy jöjjenek vissza a harcokban résztvevők, hogy a későbbi megtorlásban elítélhessék őket. A rendszer olyat nem hozott haza, akivel valami célja nem volt.

Tősér Ádám bizonyos elemeket tudatosan kihagyott a filmből. „Többen meséltek nekünk nyugatról erőszakkal hazahozott emberekről, de én erre semmilyen közvetlen bizonyítékot nem találtam, ezért ez a szál nem is kerülhetett be a filmbe."

Mi a közös az ötvenhatos utakban?

„Akik elindultak, mindent itt hagytak: a családjukat, az otthonukat, a hivatásukat, testvért, szülőt, barátokat és egy szál ruhában új életet kellett kezdeniük. Hogy mire vitték külhonban, mire nem, sok mindenen múlt. Akik el tudták engedni a visszatérés reményét, akik minél hamarabb tudomásul vették, hogy nincs visszaút, talán boldogabb életet éltek" - állapítja meg a rendező. Mint mondja,

Magyarországon szinte minden családnak vannak menekültjei, vagy történetei arról, hogy valaki elindult a családból a boldogabb jövő reményében.

„Ismernünk kell ezeket az utakat, ha a jelenünket ismerni szeretnénk. Ezeknek a szétbomló családoknak ugyanis a mai napig nyoma van az emberekben"- hangsúlyozza Tősér.

Tősér Ádám Fotó: Csudai Sándor - Origo


Az Ausztriába menekült, majd hazatérő, letartóztatása után halálra, majd életfogytiglani börtönre ítélt Wittner Mária nem maradhatott ki Ötvenhatos utak elbeszélőiből:

Az Ötvenhatos utak-at elsőként a Hír Televízió műsorán október 23-án láthatjuk (majd 24-én és 25-én, illetve november 1-én is vetítik), de Ausztriában és Svájcban is bemutatják a filmet.

A Hópárduc talpra áll (2011) producere, az Így is épült a szocializmus (2015) és A Zinner (2018) című portréfilm rendezője, Tősér Ádám már dolgozik következő történetén, melyben szintén az emberi sorsok kapják a főszerepet, de nem maradhat ki a történelem sem a filmből.