Tőlük búcsúztunk 2019-ben: a filmszakma halottai

Andy Vajna
Vágólapra másolva!
Idén is fájóan sok nagy filmest veszítettünk el: a magyar filmszakma Andy Vajnát, Sára Sándort és Tóth Jánost gyászolta, szegényebbek lettünk legendás színészekkel (Albert Finney, Bruno Ganz, Bibi Andersson, Doris Day, Rutger Hauer, Peter Fonda és Anna Karina), és klasszikus európai rendezőkkel egyaránt (Dušan Makavejev, Agnès Varda, Franco Zeffirelli).
Vágólapra másolva!

Andy Vajna január 20-án halt meg: a Rambo, a Total Recall - Az emlékmás, a Vörös zsaru, a Nixon, az Angyalszív, az Evita, A miniszter félrelép és a Szabadság, szerelem producere 2010-től dolgozott a magyar filmgyártás megújításával megbízott kormánybiztosként. Azóta számos hollywoodi szuperprodukciót forgattak Magyarországon (A mentőexpedíció, Szárnyas fejvadász 2049, Terminátor: Sötét végzet, Gemini Man, és még sorolhatnánk), valamint rég látott sikereket ért el a magyar filmszakma: a Saul fia a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat, Golden Globe-ot és a cannes-i nagydíjat nyerte el, a Testről és lélekről Arany Medvét kapott a Berlinálén (valamint Oscar-jelölést), és nyert Oscart élőszereplős rövidfilm is (Mindenki). Andy Vajna 74 évet élt.

Andy Vajna Fotó: Polyák Attila - Origo

Öt nappal később, január 25-én halt meg Dušan Makavejev, a valaha élt egyik legkiemelkedőbb szerb-jugoszláv rendező, az úgynevezett jugoszláv feketehullám egyik kulcsfigurája, olyan filmek alkotója, mint a W. R. - Az organizmus misztériuma (1971) és a Sweet Movie (1974). A pszichológusként diplomázott filmes a kommunizmust és a kapitalizmust egyaránt bírálta. W. R. - Az organizmus misztériuma című filmjét betiltották, a rendezőt pedig emigrációba kényszerítették. A Párizsban készített Sweet Movie is felbőszítette a cenzorokat: több nyugati országban betiltották pornográfia vádjával. Számos hazai és külföldi elismerést kapott, Berlinben Ezüst Medvével tüntették ki, de díjazták Cannes-ban és Chicagóban is, a párizsi székhelyű Délkelet-európai Filmfesztivál zsűrijétől pedig megkapta a Filmes legenda című elismerést. Dušan Makavejev 86 éves volt.

Dušan Makavejev Forrás: leemage/Marcello Mencarini

Február 7-én Albert Finney halt meg: a brit színészt ötször jelölték Oscar-díjra, nyert három Golden Globe-ot és két BAFTA-t is. Tony Richardson fedezte fel, ő adott neki szerepet az 1960-ban bemutatott A komédiás-ban, majd a nagy áttörését is Richardsonnak köszönhette, ez volt a négy Oscar-díjas (legjobb film, rendező, zene és adaptált forgatókönyv) Tom Jones (1963). Főszerepet játszott az 1960-ban bemutatott, Karel Reisz rendezte Szombat este, vasárnap reggel című "mosogatódráma" klasszikusban is. Játszott még Ridley Scott első filmjében (Párbajhősök, 1977), Sidney Lumetnél a Gyilkosság az Orient expresszen-ben (1974), az Erin Brockovich – Zűrös természet-ben (2000), valamint a Nagy hal-ban (2004), a 007 - Skyfall és A Bourne hagyaték (egyaránt 2012) című filmekben is. 82 évet élt.

Tom Jones szerepében Albert Finney Forrás: AFP

Kilenc nappal később, február 16-án halt meg Bruno Ganz német színész, a Berlin felett az ég fő- és A bukás – Hitler utolsó napjai címszereplője. Olyan filmekben játszott még, mint A brazíliai fiúk, Az amerikai barát, A mandzsúriai jelölt, a Nosferatu, az éjszaka fantomja és A felolvasó. 1960-as debütálása óta több mint 120 filmben szerepelt, az IMDb.com pedig 28 díját számolta össze. Utolsó filmje Lars von Trier 2018-as A ház, amit Jack épített című alkotása. Bruno Ganz 77 éves volt.

Berlin felett az ég (Bruno Ganz) Forrás: AFP

Március 29-én Agnès Varda halt meg: a francia újhullám egyik meghatározó rendezője, egyben egyetlen női vezéregyénisége volt, akit 2015-ben Arany Pálma-életműdíjjal tüntettek ki a cannes-i filmfesztiválon, tavaly pedig életmű-Oscart kapott. Életművének fénypontjai olyan filmek, mint a Cléo 5-től 7-ig, a Sem fedél, sem törvény (amiért 1985-ben Arany Oroszlánt nyert Velencében), A nantes-i Jacquot című 1991-es film és a tavaly Oscar-díjra jelölt Arcélek, útszélek című dokumentumfilm. 1954-ben debütált: Alain Resnais biztatására rendezte meg a Párbeszéd-et, a világhírt pedig az 1961-ben bemutatott Cléo 5-től 7-ig című alkotása hozta meg számára, amely a rákszűrés eredményére várakozó fiatal énekesnő egy délutánjáról szól. Agnès Varda 90 évet élt.

Agnès Varda Forrás: MTI/EPA/Adam Berry

Bibi Andersson, A nap vége (1957) és a Persona (1966) színésznője április 14-én halt meg. Ingmar Bergman fedezte fel, majd szerepeltette összesen 13 filmben, köztük olyanokban, mint az Egy nyári éj mosolya (1954), A hetedik pecsét (1957) és A nap vége, utóbbi kettőben már főszerepben. A Vilgot Sjöman rendezte Hálókocsi (1962) című filmért elnyerte a berlini filmfesztivál színésznői díját, a Nővérem, szerelmem-ért (1966) és a Personá-ért pedig BAFTA-díjra jelölték. Olyan hollywoodi rendezőkkel is dolgozott, mint John Huston (The Kremlin Letter, 1970) és Robert Altman (Kvintett, 1979). 83 éves volt.

Bibi Andersson Forrás: AFP

Május 13-án halt meg Doris Day énekesnő és musicalsztár, az 50-es, 60-as évek egyik legnépszerűbb amerikai színésznője. Olyan filmekben játszott, mint az Alfred Hitchcock rendezte Az ember, aki túl sokat tudott 1956-ból (amelyből slágerré vált az általa előadott Que Sera Sera - Ahogy lesz, úgy lesz - című, Oscar-díjjal jutalmazott dal), a Bajkeverő Jane, a Párnacsaták (amiért Oscar-díjra is jelölték), a Julie, a Trombitás fiatalember, az Április Párizsban és a Szeress vagy hagyj el. Utolsó filmjét 1968-ban forgatta Két özvegy, egy pár címmel. 97 évet élt.

Doris Day

Június 15-én halt meg Franco Zeffirelli olasz rendező, Shakespeare-adaptációk, keresztény filmek és az operák specialistája, olyan filmek alkotója, mint A makrancos hölgy (1967) Richard Burton és Elizabeth Taylor főszereplésével, a Rómeó és Júlia 1968-ból (amiért Oscar-díjra jelölték), az Assisi Szent Ferenc életéről szóló Napfivér, Holdnővér (1972), az egyik legjobb Krisztus-adaptációként számon tartott A názáreti Jézus 1977-ből, A bajnok Jon Voight főszereplésével (1979) és önéletrajzi filmje, a Tea Mussolinivel (1999). 96 éves volt.

Franco Zeffirelli Forrás: MTI/EPA-ANSA/Matteo Bazzi

Július 19-én, 75 évesen halt meg Rutger Hauer holland színész: hazájában Paul Verhoeven rendezővel együtt váltak világhírűvé az Oscar-jelölt Török gyümölcs című 1973-as filmmel, de együtt dolgoztak a Futás az életért, a Spetters, és a Hús és vér című filmek alkalmával is. Hollywoodban elváltak útjaik, Hauer csúcsra ért a Szárnyas fejvadász (1982) antagonistájaként, majd olyan filmekben játszott kisebb-nagyobb szerepeket, mint Az országút fantomja, a Vak végzet, a Sin City és a Batman: Kezdődik!. A magyar mozikban legutoljára idén, a Testvérlövészek című filmben láthattuk.

Rutger Hauer Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

Augusztus 16-án a legendás hollywoodi színész, Peter Fonda halt meg, aki leghíresebb alakítását az 1969-es Szelíd motorosok-ban nyújtotta a filmet rendezőként is jegyző Dennis Hopper oldalán (a forgatókönyvet együtt írták, hármasban Terry Southernnel). Kétszer jelölték Oscar-díjra: 1970-ben a Szelíd motorosok forgatókönyvírójaként, illetve 1998-ban a legjobb férfi alakításért az Ulee aranya című filmben, ez utóbbiért Golden Globe-díjat is kapott. 1971-es rendezői debütálásában, A bérmunkás-ban - amiben a főszerepet is ő játszotta - Zsigmond Vilmos volt az operatőr. Színészként a 2010-es években is aktív maradt, 79 évesen halt meg tüdőrákban.

Peter Fonda Forrás: AFP/2018 Getty Images/Tommaso Boddi

Augusztus 29-én a magyar filmszakma gyászolta Tóth János rendezőt és operatőrt, aki olyan filmeket fényképezett, mint Huszárik Zoltán Elégiá-ja vagy Makk Károly Szerelem és Macskajáték című nemzetközileg is elismert filmjei. Utóbbinak társforgatókönyv-írója is volt, Huszárik Zoltán Szindbád című filmjén pedig dramaturgként dolgozott. Utolsó műve operatőrként 1987-ben Az utolsó kézirat volt. A Kossuth-díjat 2001-ben vehette át. 88 éves volt.

Tóth János Forrás: MMA

Szeptember 22-én újra gyászolt a magyar filmszakma, ezúttal Sára Sándort: operatőrként (Sodrásban, Tízezer nap, Apa, Szindbád) és rendezőként (Feldobott kő, 80 huszár, Krónika) is filmtörténeti klasszikusok sorát készítette, pályája során pedig Balázs Béla-, Kossuth- és Kossuth-nagydíjat is kapott. Első játékfilmjét 50 évvel ezelőtt rendezte: a önéletrajzi ihletésű Feldobott kő premierje eredetileg az 1968-as cannes-i filmfesztiválon lett volna, de a mustra félbeszakadt a párizsi diáklázadások miatt, így csak egy évvel később mutatták be. Sára Sándor 86 évet élt.

Sára Sándor a Könyörtelen idők (1991) című film forgatásán Forrás: Filmalap/B. Müller Magda

December 14-én Anna Karina, az Éli az életét, Az asszony az asszony és a Bolond Pierrot hősnője halt meg. Jean-Luc Godardnak, a francia új hullám nagy rendezőjének és egyik vezérének hat évig volt a felesége, és hét filmjében is szerepelt, köztük a Bolond Pierrot-ban Jean-Paul Belmondo oldalán. 1961-ben kapta legfontosabb filmszakmai díját, amikor a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Ezüst Medve-díjjal jutalmazták Az asszony az asszony című filmben nyújtott alakításáért. Játszott magyar filmben is: Mészáros Márta Olyan, mint otthon című filmjének volt a főszereplője. Hosszú betegség után, 79 évesen halt meg,

Anna Karina Az apáca című filmben Forrás: Mokép

Nem soroltunk fel mindenkit, így is fájóan hosszú a lista. Akik haláláról még - többek között - hírt adtunk: színészek közül nincsenek már köztünk Susan Harrison, Peter Mayhew, Seymour Cassel, Rip Torn, Robert Forster, Danny Aiello és Claudine Auger, rendezők közül Jonas Mekas, Stanley Donen, John Singleton és Larry Cohen, a magyar filmszakma pedig gyászolta többek között Garami Gábor producert is.