Igyekszem nyugtatni magam, de a végén úgyis győz az izgalom

Vágólapra másolva!
Mint megírtuk, Tóth Barnabás Akik maradtak című filmje (korábbi interjúnk a rendezővel itt olvasható) felkerült a legjobb nemzetközi film Oscar-díjára esélyes filmek szűkített listájára, olyan sikerfilmek társaságában, mint a Cannes-ban Arany Pálmát nyert Élősködők és a Pedro Almodóvar rendezte Fájdalom és dicsőség. Tóth Barnabás nem először ér el ilyen eredményt: tavaly a Susotázs című rövidfilmje került fel a legjobb élőszereplős rövidfilmnek járó díj rövidített listájára. Az író-rendezőt telefonon értük utol.
Vágólapra másolva!

Elsőként arról kérdeztük, hogyan értesült a jó hírről:

"Ami éjfél körül be is futott, úgyhogy a tavalyi rövidfilmem, a Susotázs beválogatásával ellentétben ez most nem ért váratlanul, felkészültem rá. Nagyon reménykedtem a továbbjutásban. Nem mondom, hogy a semmiből jött, mivel ez a film lassan fél éve ér el nagyon szép sikereket Amerikában, a kritikusoknál, a szakmánál és a közönségnél is, úgyhogy nagyon bíztam a továbbjutásban. Igyekszem meghálálni a bizalmat, amit a Filmalap belém fektetett a döntésével, hogy ezt a filmet nevezik a díjra."

Szőke Abigél a filmben Forrás: BUDAPEST FILM


A jelölteket január 13-án ismertetik, Tóth Barnabást pedig kérdeztük arról is, hogyan készül lelkileg a bejelentésre.

"Sokat szoktam ilyenkor agyalni, úgyhogy most sem sikerült nyugodtnak maradnom, pedig sokáig jobban bírtam, mint a feleségem. Most épp megkönnyebbültem, de három hét múlva jön az újabb forduló, és újra bele kell adni mindent."

A film elkészültét a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa 2011-ben életre hívott támogatási programja, a Magyar Média Mecenatúra program támogatta. Dr. Kollarik Tamás, a Mecenatúra program ötletgazdája és koordinátora azt mondta: "Szívből gratulálunk Tóth Barnabás rendezőnek és az Akik maradtak című film alkotóinak a 10 alkotást számláló Oscar shortlistre kerüléshez. Hatalmas siker ez egy olyan filmnek, ami alapvetően nem mozi forgalmazásra készült, költségvetése pedig eltörpül a nagy európai vagy amerikai filmeké mellett. A több száz komoly elismerés, a Mindenki Oscar-díja, a Trezor Nemzetközi Emmy-díj jelölése után ez egy újabb hatalmas elismerés a magyar filmművészetnek és a Mecenatúra programnak egyaránt."

Gratulált az eredményhez Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos is. "Gratulálok Tóth Barnabásnak és alkotótársainak az újabb sikerhez! Az Akik maradtak a legjobb tíz nemzetközi film között versenyez a jelölésért, öregbíti a magyar film jó hírét, ismét a hazai filmiparra irányul a nemzetközi figyelem. Kormánybiztosként személyesen is és a Filmalap anyagilag támogatja a magyar film Oscar-kampányát. Óriási öröm, hogy ismét a legjobbak közé került egy magyar film" - fogalmazott Káel Csaba.