Juliette Binoche egy 24 éves nőnek adja ki magát új filmjében

Vágólapra másolva!
Juliette Binoche új romantikus drámája, a Szerelemre kattintva november 7-től látható a magyar mozikban, viszont a Titanic Filmfesztivál közönsége már október 24-én megnézhette az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A premier előtti gálavetítése Safy Nebbou francia író-rendező (A zsiráf nyaka, Gyermekkorok, Sötét szándék) is Magyarországra látogatott, ekkor kérdeztünk tőle mi is. Interjú.
Vágólapra másolva!

Juliette Binoche az ötvenes évei elején járó Claire-t játssza a filmben, aki egy új profillal a 24 éves Clarának adja ki magát a Facebookon. Eleinte csak fiatalabb expasija profilját kukkolja, de aztán kinézi magának a férfi lakótársát, Alexet (Francois Civil). Az üzenetváltásokból hosszú telefonbeszélgetések lesznek, Claire annak rendje s módja szerint elcsábítja a fiatalabb Alexet, de a találkozót folyton elodázza. Az irodalomprofesszorként dolgozó nő egy pszichológusnak (Nicole Garcia) vall furcsa és ellentmondásos viszonyáról, ráadásul egy idő után regényként is tovább szövi a történetet, amit A vihar kapujában szubjektív képsoraihoz hasonlóan a néző is láthat.

Juliette Binoche Forrás: Szerelemre kattintva

A film Camille Laurens regényén alapul, ami Safy Nebbou rendezőt bevallása szerint a témájával és a különleges struktúrájával fogta meg:

A regénnyel úgy találkozott, hogy

Safy Nebbou Forrás: Koncz Márton - Origo

Az adaptálás folyamatáról azt mondta,

Az írónő, Camille Laurens (akinek Ha átölel az a másik című regénye magyarul is megjelent) a kezdetektől részt vett a projektben:

"Például a könyvben a pszichológus férfi, én pedig mindenképpen nőt szerettem volna. A premier idején elkísért a sajtóeseményekre, sokat segített a film kommunikációjában, ahogy Juliette Binoche is."

Safy Nebbou Forrás: Koncz Márton - Origo

Az angol beteg-ért Oscar-díjjal kitüntetett színésznővel is alakították a történetet:

"A főszerep szempontjából elég bonyolult feladat volt ez a film, mivel Juliette többféle Claire-t alakít. Máshogy viselkedik a Clara nevű alteregójaként, majd a pszichológusnál is, illetve a regényben is, amit magáról ír."

Ami a pszichológus nemét illeti, azt azért változtatta meg, mert

érdekesebb egy nő erre a szerepre, mint egy férfi.

"Ha Alex mellett még egy férfi főszereplő lett volna a filmben, az már túl sok lett volna. Egy idősebb, női pszichológus számára szinte tükröt tart Claire esete, és így sokkal jobban együtt tud érezni vele, mint egy férfi. Camille Laurens egyébként azt mondta, ha újraírhatná a könyvet, nála is inkább nő lenne a pszichológus."

A forgatókönyvet Julie Peyr társíróval közösen jegyzik, akivel igen rendhagyó módon dolgoztak együtt:

Hasonló telekommunikációs eszközökkel tartották tehát a kapcsolatot, mint a filmbeli karakterek. Ami a saját tapasztalatait illeti a közösségi médiáról, Safy Nebbou szerint

"Túlságosan is új jelenség még ez ahhoz, hogy meg tudjuk ítélni a hatását és a következményeit. Az viszont már most látszik, hogy mivel bármikor és azonnal telefonálhatunk, üzenhetünk és fotókat is küldhetünk, túlzásba visszük az efféle kommunikációt. Engem is tévesztettek már meg a közösségi médián keresztül, és bár részletekbe nem mennék bele, az eset bizonyos elemeit fel is használtam a filmhez."

A következő, jelenleg is forgatott rendezése már egészen más film lesz, mint a Szerelemre kattintva: