A Puszani Filmfesztiválon debütál a thai mentőakcióról szóló film

Thaiföld, Tham Luang, barlang katasztrófa, gyerekek mentése - galéria
Az összesen 19 búvár segítségével végrehajtott mentőakciót vasárnap indították el
Vágólapra másolva!
A csütörtökön kezdődő, tíznapos Puszani Nemzetközi Filmfesztiválon debütál a The Cave című film, amely a barlangban rekedt thai ifjúsági focicsapat kimentéséről készült.
Vágólapra másolva!

Az áradás miatt egy barlangban csapdába került 12 fiatal sportoló és edzőjük sorsát az egész világ figyelemmel kísérte tavaly nyáron. A több mint két hetet a barlangban töltő csapatról és kimentésükről több produkció is készült, a dél-koreai fesztiválon hamarosan Tom Waller filmjét láthatja a közönség.

A The Cave forgatása három hónapig tartott, majd hosszadalmas utómunka következett.

A 45 éves thai származású, Nagy-Britanniában felnőtt Waller elmondta, hogy a Wild Boares focicsapat története olyan izgalmas volt, hogy nem tudott ellenállni neki, meg kellett rendeznie. A fiúk és edzőjük egy edzés után látogattak el a Tham Luang barlangba, ahol az esőzés miatti hirtelen áradás fogságba ejtette őket. Bár a felkutatásuk azonnal megkezdődött, kilenc napba telt, amíg az első mentőbúvár rájuk talált egy kis szárazon maradt szögleten, és további nyolc nap kellett arra, hogy mindenkit biztonságosan kimentsenek.

Waller éppen az apjánál járt Írországban, amikor a televízió híradásában a barlangban rekedt fiúkról beszéltek.

- mesélte. A film elkészítése azonban számos akadályba ütközött, mivel csak a thai hatóságok engedélyével lehetett kapcsolatba kerülni a csapat tagjaival és szüleikkel, és Waller többször is úgy érezte, nem fogja tudni megcsinálni a filmet. Ám mint elmondta, a történetnek számos olyan aspektusa volt, amely felől közelíteni lehetett a témához. Ilyen volt a különleges mentők áldozatos munkája, s ezért végül úgy döntött, hogy őket állítja középpontba, és arra koncentrál, hogyan sikerült kihozni a fiúkat a barlangból. Tucatnyi olyan szereplőt talált a filmhez, akik ott voltak a mentésen, és elvállalták, hogy saját magukat alakítsák a produkcióban. Mint felidézte: azt kérte tőlük, hogy emlékezzenek vissza, mit csináltak, és próbálják megismételni.

- fűzte hozzá. Filmjével kapcsolatban Waller arra figyelmeztetett, hogy ne a szokásos hollywoodi kristálytiszta víz alatti felvételekre számítsanak a nézők: a barlangban ugyanis szinte átláthatatlan, zavaros vízben, szűk, klausztrofóbiás érzést kiváltó járatokban haladtak a mentők.

- mondta. A rendező arról is beszélt, hogy néhány jelenetet a thai barlang szájánál vettek fel, de a film zömét más helyszíneken forgatták. "Olyan barlangokban forgattunk, amelyeket szintén elárasztott a víz. Valóban autentikus felvételek készültek" - hangsúlyozta.

A The Cave című filmet november végétől játsszák Thaiföldön.


Egy másik produkció jogait, amely a kimenekített fiúk nézőpontjából idézi fel a történteket, a Netflixnek sikerült megszereznie a thai hatóságoktól. Az október 3-án kezdődő 24. Puszani Nemzetközi Filmfesztiválon 85 ország 303 produkcióját vetítik le. Ezek közül 120 alkotás - köztük 97 játékfilm - világpremier lesz. A mustrára számos alkotó is elkíséri a filmjét.

Tóth Barnabás, az Akik maradtak című filmjével érkezik a fesztiválra.

Az ötvenes évek Budapestjén játszódó drámát nevezte idén Magyarország a legjobb nemzetközi film-kategória mezőnyébe.