Újdonságokkal indul a Filmalap Fast Forward Program harmadik évada

2019.09.06. 11:31

Szeptembertől áprilisig 10 izgalmas filmes szakterületről érkeznek élvonalbeli előadók a Filmalap Fast Forward Programjának meghívására. Vasárnap az ezerarcú Udo Kier, jövő héten a legbátrabb zeneszerzők között számon tartott Michael Nyman. A 2019-20-as évben a Filmalap Képzési és Innovációs Igazgatósága ingyenes, hiánypótló, gyakorlatorientált előadás- és képzéssorozatának újdonságai között lesz a közösségi média mítosza és valósága, a gyerekfilm forgatókönyvírás, a transzmédia, valamint a marketingdizájn témája is.

A Filmalap Fast Forward Programjának (FFP) szervezésében 10 filmes szakterület kiváló nemzetközi képviselői tartanak ingyenes képzéseket és workshopokat a magyar filmeseknek és pályakezdőknek egyaránt. A hazai kínálatból hiányzó képzési programoknak köszönhetően a résztvevők megismerkedhetnek és gyakorlati tudást sajátíthatnak el a filmszínészet, a zeneszerzés, a marketing dizájn, a közösségi média, az európai koprodukció, a gyerekfilm forgatókönyvírás, a transzmédia, a filmterv prezentáció, azaz a „pitching", a zene- és a filmipar metszéspontjai, valamint sound design területéről.

Szeptember 8-án a Budapesti Klasszikus Film Maraton díszvendégeként érkezik hazánkba és előadást tart a „Blockbustertől a művészfilmig" címmel a nemzetközi filmgyártás egyik legizgalmasabb alakja, az ezerarcú Udo Kier.

Udo KierFotó: Magócsi Márton - Origo

A világhírű német színész hat évtizedes pályája során a legnagyobb rendezőkkel dolgozott együtt Fassbindertől, Bódy Gáboron át Gus van Santig és Lars von Trierig kultikus mozifilmekben. Az Ódry Színpadon Udo Kierrel Báron György filmes technikákról és a színészi munka sokféleségéről beszélget 16.30-tól.

A legnépszerűbb és legbátrabban kísérletező zeneszerzőként számon tartott Michael Nymannal szeptember 10-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban Michael Loebenstein, az Osztrák Filmmúzeum igazgatója fog beszélgetni „Hang-Kép-Történelem – Michael Nyman, a zeneszerző és a filmkészítő" címmel. A cannes-i Arany Pálmával és három Oscar-díjjal jutalmazott Zongoralecke és számos felejthetetlen Peter Greenaway-film zenéjét jegyző Nyman nem csupán zeneszerzőként tekint magára, hanem filmesként is – kifejezett szándéka, hogy budapesti előadása során a közönség ebben a szerepében is megismerhesse. Különleges élménynek ígérkezik Dziga Vertov némafilmje, az Ember a felvevőgéppel (1929) ingyenes szabadtéri vetítése is Nyman zenéjével a Bazilika előtt szeptember 9-én.

Az FFP harmadik évadának további programjairól részeletes információk a Filmalap honlapján találhatók. A hazai filmszakma szinergiáit kihasználva az FFP szakmai partnerekkel, a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel, az Uránia Nemzeti Filmszínházzal, a Budapesti Metropolitan Egyetemmel, a MOME-val, a Budapesti Francia Intézettel, az ELTE-vel és a DEX – Dalszerző Expoval együttműködve szervezi képzéseit és workshopjait. A 2017-ben indított FFP szervezésében már 35 szakmai program valósult meg 20 filmes területre fókuszálva. Az ingyenes és rendre teltházas workshopokon és mesterkurzusokon több mint 3300 filmes vett részt az elmúlt években. Számos előadás megtekinthető a Filmalap Youtube csatornáján.