Cseh versenyfilm kavart botrányt a Velencei Filmfesztiválon

2019.09.04. 12:25

Negyedszázada először szerepel a Velencei Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában cseh produkciós többséggel készült alkotás. Václav Marhoul The Painted Bird (Nabarvené ptáce, Festett madár) című filmjének keddi bemutatója megosztotta a nézőket: sokan tapsoltak, de több tucatnyian elhagyták a vetítést a brutális jelenetek miatt.

Marhoul filmje a lengyel származású Jerzy Kosinski 1965-ben megjelent, azonos című regénye nyomán született. A regény főhőse egy kiszolgáltatott, "talán zsidó, talán cigány" fiú. A csaknem háromórás film iránt nagy volt az érdeklődés a fesztiválon, az 1500 férőhelyes terem szinte teljesen megtelt. Az alkotásban nem szólal meg zene, csupán a vége főcím alatt, és mindössze kilenc percnyi párbeszéd hallható benne.

El akartam kerülni a pátoszt és a jól ismert kliséket... a zene csak érzelmeket erőszakolt volna ki. Az abszolút csönd ugyanolyan izgalmas és érzelmi töltésű lehet, mint bármely zene  

- fogalmazott a rendező a fesztivál előtt. A Festett madár 35 mm-es fekete-fehér filmszalagra forgott.

 

Jelenetkép a filmbőlForrás: CELLULOID DREAMS

A panorámafilm nagyon emocionális formátum. Egyetlen más formátum sem tudja ilyen aprólékossággal és erővel megmutatni, mi történik a filmvásznon  

- magyarázta Marhoul. A film története egy meg nem nevezett kelet-európai országban játszódik a második világháború alatt. A sajtóvetítés alatt sokan a filmvásznon ábrázolt kegyetlenségek, verés, nemi erőszak, öngyilkosság, állatok bántalmazása miatt távoztak.

A filmben a csehen, oroszon és németen kívül a szereplők több más kelet-európai nyelven szólalnak meg. A 175 millió koronából (2,2 milliárd forintból) forgatott cseh-szlovák-ukrán produkció jeleneteit számos helyszínen, köztük ukrán, szlovák, lengyel és cseh helyszíneken vették fel. A film szereplői között van a svéd színész, Stellan Skarsgard, aki német katonát alakít, Harvey Keitel papot játszik, Julian Sands pedig egy pedofilt. A film gyermek főszereplője Petr Kotlar.
A filmet szeptember 9-én a Torontói Filmfesztiválon is bemutatják.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK