Ismét a Médiatanács által támogatott filmet indít Magyarország az Oscar-díjért

Vágólapra másolva!
A közmédia támogató nyilatkozatával az NMHH Mecenatúra-programjában finanszírozott filmet nevez megint Magyarország a 92. Oscar-gálára. Két éve Deák Kristóf rövidfilmje szintén ebben a programban készült el, és el is hozta az aranyszobrot, hatalmas sikert aratva. Januárban derül majd ki, hogy Tóth Barnabás Akik maradtak című alkotása ott lesz-e abban az öt filmben, amelyek versenyezhetnek az Oscar-díjért. A magyar közönség szeptember 26-tól láthatja majd a mozikban a második világháború utáni Budapesten játszódó filmet.
Vágólapra másolva!

Megint a közmédia által támogatott filmet, Tóth Barnabás Akik maradtak című játékfilmjét nevezi Magyarország a 92. Oscar-gálára, a nemzetközi film kategóriában. A nevezett alkotások közül az Amerikai Filmakadémia tagjai januárban választják ki, mely alkotások versenyeznek majd a díjért. Két éve a szintén a közmédia által támogatott Mindenki című rövidfilm el is nyerte az Oscar-díjat.

Komoly alkotói háttér alakult ki

Ez a kiváló alkotás is elindult egy olyan úton, amit egyszer már végigjártunk Deák Kristóf Mindenki című filmjével. Nagyon büszkék voltunk az akkori sikerre,

– mondta el Medveczky Balázs, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. televíziós médiaszolgáltatási igazgatója.

A pályázaton támogatást nyert alkotásokat televíziós vetítésre kell elkészíteni, azonban a nemzetközi siker lehetőségét szem előtt tartva a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. kifejezett hozzájárulását adta a filmszínházi bemutatáshoz.

– A közmédia lassan egy évtizede vesz részt a Médiatanács Mecenatúra programjában. Az elmúlt tíz esztendőben rengeteg olyan film készült, amelyek színvonalas alkotások, értéket képviselnek, és számos nagy nemzetközi díjat hoztak el – tette hozzá Medveczky Balázs, aki szerint

a 2010-ben felállt Médiatanács újra megteremtette a financiális hátteret a fikciós műfaj számára,

aminek köszönhetően mára komoly alkotói háttér alakult ki, nagyon jó rendezőkkel, írókkal, háttériparral, amely segíti a tévés filmek létrejöttét.

Amerikában is forgalmazzák majd

Az Oscar-díjra nevezett alkotások közül az Amerikai Filmakadémia tagjai választják ki január elején az öt jelölt játékfilmet, amelyek végül a legjobb nemzetközi filmnek járó Oscar-díjért versenyre kelhetnek.

A jelöltek listáját 2020. január 13-án hozzák nyilvánosságra,

az Oscar-díjak ünnepélyes átadása február 9-én lesz Los Angelesben.

A nézők hamarosan a mozikban találkozhatnak az alkotással: a Jászai Mari-díjas Hajduk Károly és Szőke Abigél főszereplésével készült film magyarországi premierje szeptember 19-én lesz a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában, majd szeptember 26-tól lesz országszerte látható a hazai mozikban.

A film világpremierje az augusztus 30. és szeptember 3-a között tartandó, az Oscar előszobájaként is emlegetett Telluride Filmfesztiválon lesz, ahová magyar filmek közül legutóbb a Saul fia jutott el. A héten pedig az is hivatalossá vált, hogy a Menemsha Films megvásárolta az Akik maradtak amerikai forgalmazási jogát.