Az Oscar előszobájaként számon tartott fesztiválon debütál egy magyar film

Vágólapra másolva!
Tóth Barnabás Akik maradtak című filmjének világpremierje az augusztus 30. és szeptember 3-a között tartandó legendás Telluride Filmfesztiválon lesz, ahová magyar filmek közül legutőbb a Saul fia jutott el. 
Vágólapra másolva!

A sokak által az Oscar előszobájaként számon tartott fesztivál olyan filmek indulását alapozta meg, mint a Kék bársony, a Gettó milliomos, a Király beszéde, az Ida, a Roma vagy a Mások élete. Idén 18 film kapott meghívást, többek között Pedro Almodóvar, Terrence Malick, James Mangold, Edward Norton és Agnès Varda legújabb alkotása. A II. világháború utáni Budapesten játszódó alkotás hazai premierje szeptember 19-én a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon lesz, ahol egyedüli magyarként szerepel majd a nagyjátékfilmek versenyében.

A film főhőse, Aladár (Hajduk Károly) magányos nőgyógyász.

Klára impulzív és makacs kamaszból fokozatosan fiatal nővé érik a férfi óvó szárnyai alatt, míg az orvos élete új értelmet nyer a lányról való gondoskodás által. Mindketten a túléléssel küszködnek, de talán több eséllyel, mint más kortársuk, mert korábbi életükből van elegendő szeretetforrásuk, ami nem csak 1944 traumáját segít begyógyítani, hanem tartást ad az 50-es éveket is átvészelni.

A film főszereplői a Jászai Mari-díjas Hajduk Károly és a fiatal színésznő, Szőke Abigél, de olyan színészeket is láthatunk majd a vásznon, mint Nagy Mari, Lukáts Andor, Zsurzs Kati, Simkó Katalain, Horkay Barnabás, Varga Veronika, Jordán Adél, Stefanovits Angéla, Igó Éva, Spitzer Gyöngyi és Paizs Miklós.

Az Akik maradtak F. Várkonyi Zsuzsa: Férfiidők lányregénye című könyve alapján készült. A forgatókönyvet Tóth Barnabás és Muhi Klára írták, az operatőr Marosi Gábor, a vágó: Mógor Ágnes.

A 2019-es Oscar-díj legjobb élőszereplős rövidfilm kategóriájának 10 kisfilmet tartalmazó rövidlistájára bejutott Susotázs rendezőjének és a Testről és lélekről producereinek legújabb filmje – mely az NMHH Médiatanácsa Magyar Média Mecenatúra Program támogatásával készült - szeptember 26-ától látható a magyar mozikban a Budapest Film forgalmazásában.