Nőkről és Roman Polanskiról folyó vitával nyílt meg a velencei filmfesztivál

Roman Polanski a 2014-es cannes-i filmfesztiválon
Vágólapra másolva!
Roman Polanskiról folyó vitával nyílt meg szerdán a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál, Alberto Barbera fesztiváligazgató és Lucrecia Martel argentin rendező, a zsűri elnöke nemzetközi sajtótájékoztatón adott hangot eltérő véleményének a lengyel rendező legújabb filmjének meghívásáról és a női rendezők hiányáról a versenyprogramban.
Vágólapra másolva!

Barbera ismételten megvédte Polanski An officer and a Spy című történelmi thrillerének meghívását a versenyprogramba.

- hangoztatta. Polanski ellen az Egyesült Államokban 40 éve van érvényben elfogatóparancs, mert a rendező a '70-es években kiskorúval lépett szexuális kapcsolatba, és az ítélet elől megszökött az országból. Az amerikai filmakadémia a rendezőt tavasszal kizárta soraiból.

Roman Polanski a 2014-es cannes-i filmfesztiválon Forrás: AFP/Valery Hache

Lucrecia Martel, aki a 21 filmet felvonultató versenyprogram zsűrijének elnöke, elismerte ugyan, hogy Polanski áldozata már régóta az ügy lezárásáért száll síkra, de hangsúlyozta, hogy Barberával ellentétben ő nem képes elkülöníteni a művészt egy férfi cselekedetétől.

- hangoztatta. "Párbeszédet kell folytatnunk vele, és ez a legjobb hely, hogy ilyen típusú beszélgetés folytassunk" - fűzte hozzá.

A két fél között mélyebb volt a nézetletérés a női rendezők kvótáját illetően.

Idén csak két női rendező filmjét hívták meg a versenyprogramba: Shannon Murphy Babyteeth című filmjét és a szaúd-arábiai Haifa al-Manszúr The Perfect Candidate című moziját. Barbera leszögezte, nem híve a kvótának, szerinte az "sértő". Azt jelentené, hogy nem a minőség kritérium az egyetlen dolog, ami számít a kiválasztási folyamatban. Más feltételek, legyenek azok politikai, társadalmi, antropológiai vagy etnológiai jellegűek, szintén elfogadhatatlanok a kiválasztásnál, azt jelenté, hogy elkezdhetünk minden kisebbségre kvótákat felállítani - vélekedett. Martel közölte, ő maga sem szereti igazán a kvótákat, de a nők képviseletére jelenleg nem lát helyesebb módot.

- hangoztatta. Megkérdezte Barberától, hogy kísérletképpen bevezetnének-e 50-50 százalékos szabályt.

- vágott vissza Barbera, hozzátéve, hogy 1850 filmet terjesztettek fel válogatásra, és azok 23 százalékát rendezte nő. Hozzátette ugyanakkor, hogy a rövidfilmek rendezőinek majdnem fele nő.

A világ legrégebbi filmfesztiválja Kore-eda Hirokazu japán filmrendező La Vérité (Az igazság) című filmjének világpremierjével nyílt meg.