A világ legnevesebb rendezői mennek a 25. szarajevói filmfesztiválra

Vágólapra másolva!
A világ legnevesebb filmkészítői, köztük a kétszeres Oscar-díjas Alejandro González Inárritu fogja bemutatni filmjeit és mesterkurzust tartani a 25. szarajevói filmfesztiválon - közölte pénteken a fesztivál igazgatója.
Vágólapra másolva!

A szarajevói filmfesztivált 1995-ben alapította egy csoport lelkes filmkészítő dacolva a boszniai főváros 43 hónapig tartó szerb ostromával. Negyedszázados évfordulóját azzal ünnepli idén, hogy a film elitjét hozza el Szarajevóba, akik megosztják tapasztalataikat a fiatal filmesekkel. Ezzel teljesíti eredeti misszióját, hogy összekösse a térség filmiparát a világéval.

- mondta Mirsad Purivatra, a fesztivál igazgatója a Reuters brit hírügynökségnek. A fesztivál versenyprogramjába 54 filmet hívtak meg négy szekcióban.

Ruben Östlund svéd rendező, forgatókönyvíró fogja vezetni a zsűrit, akinek A négyzet című filmje 2017-ben Arany Pálmát nyert a cannes-i filmfesztiválon.


A zsűri tagjai között lesz mások között Nadav Lapid izraeli rendező, akinek Synonyms (Szinonimák) című alkotása Arany Medvét kapott az idei Berlinalén. Lapid mesterkurzust is tart majd fiatal filmeseknek.

- tette hozz Izeta Gradjevic, a fesztivál művészeti igzagatója.

A meghívott rendezők között lesz továbbá Tarr Béla, a lengyel Paweł Pawlikowski, a román Cristi Puiu és a palesztin Elia Szulejman is. Inárritu és Pawlikowski fogja megkapni a fesztivál Szarajevó Szíve díját a filmművészethez való kimagasló hozzájárulásáért.