Meghalt Artur Brauner

Artur Brauner died Sports cinema Folks Movie Artur Brauner
Artur Brauner
Vágólapra másolva!
Százéves korában vasárnap Berlinben elhunyt a legendás német producer, Artur Brauner, aki sokat tett azért, hogy a német filmipar ismét talpra álljon a második világháború után, és számos holokauszttal foglalkozó alkotás fűződik a nevéhez.
Vágólapra másolva!

1918-ban született a lengyel Lodzban, csaknem ötven hozzátartozója halt meg náci koncentrációs táborokban. Brauner filmes pályafutása alatt számos film létrehozásában működött közre, amelyek a holokauszt áldozataival foglalkoztak.

Ezek között volt az 1948-ban bemutatott The Saboteur: Code Name Morituri, az 1990-ben készült Európa, Európa és a 2011-ben készült Csodagyerek.


Brauner berlini CCC produkciós stúdiójában több mint 700 játékfilm és tévéprodukció készült.

Artur Brauner Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Bernd Von Jutrczenka

Olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Romy Schneider, Maria Schell, Curd Jürgens, O. W. Fischer és Heinz Rühmann.

Ő volt a producere a hatvanas években az Old Shatterhand, Az aztékok kincse, a Sean Connery és Brigitte Bardot főszereplésével forgatott Shalako és más western és kalandfilmeknek, de a Svejk (1960), a Bengáli tigris (1959) és a Radványi Géza rendezte Nem kell mindig kaviár (1962) is a nevéhez fűződik.


A befolyásos producer és felesége, Maria évtizedeken keresztül rendszeres résztvevői voltak a berlini társadalmi eseményeknek. Lányuk, Alice Brauner szintén producerként lépett apja nyomába.