Magyar filmek a sanghaji fesztiválon

2019.06.14. 15:32

Szombaton kezdődik Ázsia legnagyobb presztízsű filmes rendezvénye, a sanghaji nemzetközi filmfesztivál. Az A-kategóriás seregszemle a Valami Amerika 3. és a BÚÉK című közönségsikert is műsorra tűzi, és Bogdán Árpád két filmje is meghívást kapott a nagyszabású eseményre.

Bogdán Árpád legutóbbi mozifilmje, a Genezis világpremierje a 2018-as Berlinalén volt, azóta számos fesztivál tűzte műsorra, Spanyolországban, Németországban, Bulgáriában, Franciaországban és Olaszországban is díjazták a fesztivál zsűrik.
Bogdán Árpád forgatókönyvíró-rendező és Dobos Tamás operatőr személyesen részt vesz a Genezis sanghaji premierjén.
A Gettó Balboá-t, Bogdán Árpád két Magyar Filmdíjjal – legjobb dokumentumfilm, legjobb dokumentumfilm operatőr: Bordás Róbert – elismert alkotását is meghívták a sanghaji fesztiválra. A fekete-fehér dokumentumfilm fókuszában a józsefvárosi gyerekeket felkaroló, börtönviselt, később megtért edző, és a világbajnoki címre törő, tehetséges, nehéz szociális körülmények között élő fiatal bokszoló élete és kettőjük kapcsolata áll.

A nemzetközi fesztiválközönség először Sanghajban láthatja a közelmúlt két legnagyobb magyar közönségsikerét, a Valami Amerika 3. és a BÚÉK című mozikat.
Herendi Gábor filmjét, a magyar mozikban mintegy 400 000-en nézték meg; míg Goda Kriszta BÚÉK című vígjátékára mintegy 300 000-en váltottak mozijegyet Magyarországon.