A legsikeresebb új japán filmeket vetítik a budapesti Japán Filmhéten

Vágólapra másolva!
Az elmúlt évek legjobb japán filmjei láthatóak a Japán Filmhéten, amit június 4-7. között rendeznek meg a Toldi moziban. 
Vágólapra másolva!

A szervezők közleménye szerint a négy filmet tartalmazó programban van két bestseller-adaptáció (Szappanbuborék, Nevenincs madarak) és egy olyan film (Egy sima, egy fordított), amit díjaztak a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Pekingi Nemzetközi Filmfesztiválon, illetve a New York-i Ázsia Filmfesztiválon is.

A teljes program itt és itt látható:

Szappanbuborék (2016, 108 perc) / 2019. június 4. 18:30

Rendezte: Azuma Shinji

Izumi Shoto hányattatott gyerekkora árnyékában él: a szülői szeretet és törődés teljes hiányában fiatal útonállóként tengeti mindennapjait, hogy tolvajlással betevőt szerezzen. Ám amikor véletlenül leszúrja áldozatát, kénytelen egy távoli faluba menekülni a rendőrség elől. Útközben segít egy sebesült idős hölgyön, Sumán, aki hálából elszállásolja a fiút otthonában. Shota eleinte ugyan ki akarja rabolni az öregasszonyt, de a helyiek iránta mutatott szeretete változást indít el benne. Nonami Asa azonos című bestsellerén alapuló filmünkhöz a vidéki Japán gyönyörű tájai nyújtanak hátteret, s a vizuális élményt csak fokozza a helyi gasztronómiai érdekességek étvágygerjesztő tálalása.

Egy sima, egy fordított (2017, 127 perc) / 2019. június 5. 18:30

Rendezte: Ogigami Naoko

Nézz szembe a nehézségekkel, köss szívvel-lélekkel! Az általános iskolás Tomót magára hagyja édesanyja, ezért nagybátyja gondozásába kerül. Új otthonába költözve megismerkedik gyámja transzszexuális élettársával, Rinkóval, aki eleinte ugyan zavarba hozza a kislányt, ám neki köszönhetően először tapasztalhatja meg, milyen is egy szerető család tagja lenni. Az idilli képet azonban nem mindenki nézi jó szemmel; Tomónak hamar szembesülnie kell a társadalom elutasításával és a kirekesztettség nehézségeivel. A film 2017-ben számos díjat nyert neves szakmai fesztiválokon; többek közt a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Pekingi Nemzetközi Filmfesztiválon, illetve a New York-i Ázsia Filmfesztiválon.

The Extreme Sukiyaki (2013, 111 perc) / 2019. június 6. 18:30

Rendezte: Maeda Shirou

Mi köze van a sukiyakinak az élet értelméhez?
Sokak számára az egyetemista évek jelentik az élet csúcspontját. Horaguchi esetében ez biztosan elmondható, hiszen a diplomaosztót követő 15 évet csupán nosztalgiázással tölti. A mindennapok egyhangúságából eredménytelenül próbálva kitörni, végül úgy dönt, meglátogatja régi csoporttársát, Ohkawát. A két barát az egyetem vége óta nem beszélt egymással, ám a kezdeti hűvös légkör hamar feloldódik, s ott veszik fel a fonalat, ahol egykor abbahagyták. Mindketten a múltban ragadva, cél nélkül tengetik életüket, melyre megoldásként kitalálják, hogy együtt útra kelnek. A rögtönzött kirándulásra magukkal viszik Ohkawa szobatársát és Horaguchi volt barátnőjét, s ezzel kezdetét veszi a furcsa csapat „extrém" kalandja.

Nevenincs madarak(2017, 123 perc) / 2019. június 7. 18:30

Rendezte: Shiraishi Kazuya

Towako a nála jóval idősebb, otromba és modortalan Jinjivel él. Bár csak undort érez a férfi iránt, ez nem tartja vissza attól, hogy annak kevéske fizetésén élősködve töltse napjait. Miközben képtelen elfelejteni 8 évvel korábbi barátját, Kurosakit, megismerkedik a nős Mizushimával, aki sokban hasonlít volt szerelmére. Hamar viszonyba bonyolódnak, ám a boldog napokat rövidesen félbeszakítja a rendőrségtől érkező hír, miszerint Kurosaki több éve eltűnt. Mindeközben Towako észreveszi, hogy Jinji folyton követi őt, ami gyanút ébreszt benne, hogy a férfinek köze lehetett Kurosaki eltűnéséhez. Eluralkodik rajta a rettegés, s hamarosan nemcsak mostani kedvesét kezdi el félteni, de saját biztonságát is. Megdöbbentő történet a határtalan szerelemről, s annak ember által teremthető legszörnyűbb formájáról. A Numata Mahokaru azonos című regényén alapuló filmet megannyi díjjal tüntették ki; megjelenésekor bekerült 2017. év TOP 10 japán filmjei közé.