Pornójelenetekkel teli művészfilm okozott botrányt Cannes-ban, még a főszereplő is kiment - fotó

2019.05.24. 16:10

Botrányba fulladt Abdellatif Kechiche visszatérése Cannes-ba: hat évvel az Adéle élete 1-2. fejezet című filmjének Arany Pálmája után a tunéziai származású francia rendezőnek a hivatalos versenyprogramba meghívott Mektoub, My Love: Intermezzo című filmjét olyannyira negatívan fogadta a csütörtök esti bemutatón a közönség, hogy a főszerepet alakító Ophélie Bau még a vetítés alatt távozott a teremből, a rendező pedig elnézést kért a nézőktől. Látatlanban nehéz véleményt mondani egy filmről, Kechiche eddig jó és rossz filmeket is forgatott, de annyi bizonyos, hogy a genderlobbi megszólalt már: nekik az a bajuk, hogy úgymond túlságosan férfias és heteroszexuális a rendező nézőpontja, A Madame Figaro - érezhetően egyetértve több kritikussal - arról ír, hogy sokan kifogásolták, hogy kizárólag női meztelenség van a filmben, azaz meztelen férfi nincs benne, és ez megalázó a nőknek.

Az alkotás Kechiche előző filmjeihez hasonlóan sokakat megbotránkoztatott: azzal vádolják, hogy a rendező a színésznőit kiszolgáltatott helyzetekbe hozza, és a hollywoodi szexuális botrányok után elfogadhatatlan módon filmezi. A premierről a vetítés alatt tömegesen távoztak a nézők.

Ophélie Bau a filmbenForrás: Mektoub, My Love: Intermezzo


A 3 és fél órás film egy dél-franciaországi tengerparti diszkóban játszódik, ahol helyi fiatalok és ott nyaraló párizsiak flörtölnek egymással. Ezt egy 13 perces, pornófilmbe illő szexjelenet szakítja meg egy mosdóban.

Philippe Rouyer francia kritikus a bírálatokkal szemben úgy látja, hogy a rendező radikális megoldást választott, és a "vágyak őrült éjszakáját" filmezte egy diszkóban, amelyhez gratulált valamennyi színésznek.

A díszbemutató végén hajnali fél 2-kor a rendező zavarában csak annyit mondott:

Elnézést kérek, hogy ilyen sokáig itt tartottam önöket, és nem szóltam előre. Elmegyek,

majd távozott. Amikor a fények felgyulladtak, akkor a főszereplő Ophélie Bau már nem is ült a helyén, pedig a vetítés előtt a szereplőgárda többi tagjával ő is felvonult a vörös szőnyegen. A fiatal színésznő péntek délelőtt sem jelent meg a film sajtótájékoztatóján, amit a produkció azzal indokolt, hogy elutazott egy forgatásra.

Megpróbáltam megmutatni azt, ami engem felráz, a testeket, a hasakat - mondta Abdellatif Kechiche a sajtótájékoztatón.

Számomra az élet, a szerelem, a vágy, a fájdalom, a zene, a test ünneplése a legfontosabb, és az, hogy ennek megmutatására egy lehető legszabadabb filmes kísérletet tegyek

- tette hozzá.

A test varázsát filmezem, jóllehet nem mindenki érzi át azt az érzést, amelyet megpróbálok átadni - hangsúlyozta a rendező, aki szerint a színészei nem féltek átlépni a határokat, és kilépni a komfortzónájukból a forgatáson.

Abdellatif Kechiche visszatérését a fesztiválra nagy várakozás előzte meg: 2013-ban ugyanis néhány nappal az után, hogy a zsűri az Arany Pálmát az Adéle élete 1-2. fejezet című filmért megosztva ítélte oda a rendezőnek és a két főszerepet alakító Léa Seydoux-nak és Adele Exarchopoulosnak, a két színésznő közleményben ítélte el a forgatás szerintük szörnyű körülményeit. A rendező ellen egyébként egy 29 éves nő panasza nyomán a közelmúltban vizsgálat is indult szexuális zaklatás gyanújával, de Abdellatif Kechiche-t még nem hallgatták meg az ügyben.

A filmre nehezen szedte össze a pénzt Kechiche, állítólag még Arany Pálmáját is eladta, hogy saját pénzzel segítse a forgatást. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK