Tíz lengyel városban rendezik meg a Magyar Filmtavaszt

Vágólapra másolva!
A Magyar Filmtavasz című, immár 13. alkalommal rendezett vetítéssorozat jövő pénteken kezdődik Varsóban, a tíz lengyel városban bemutatandó filmek közül a sorozatot Mészáros Márta Aurora Borealis - Északi fény című alkotása nyitja meg.
Vágólapra másolva!

Az idei Magyar Filmtavasz keretében tizenegy nagyjáték- és rövidfilmet láthat a lengyel közönség - tudatta Pászt Patrícia, a civil szervezetként működő Krakkói Magyar Centrum igazgatója.

Mészáros Márta filmje mellett például Gárdos Éva Budapest noir, Bogdán Árpád Genezis, Lengyel Balázs Lajkó - Cigány az űrben című játékfilmje lesz megtekinthető többek között Katowice, Krakkó, Lódz, Lublin, Poznan és Wroclaw mozitermeiben.

Mészáros Márta - Pataki Éva forgatókönyvíróval együtt - vendége lesz a krakkói és wroclawi bemutatónak is. A Budapest noir krakkói vetítésén pedig Kolovratnik Krisztián találkozik a közönséggel.


A Magyar Filmtavasz keretében vetítik Révész Bálint Nagyi Projekt című dokumentumfilmjét is. A rövidfilmek szekciójában a lengyel közönségnek alkalma lesz megtekinteni Pápai Pici Varjúháj, Gyimesi Anna Negyven év, Hegyi Olivér Take me please, Dudás Balázs Welcome és Varga Tímea Még nem című díjazott alkotásait.

- emelte ki Pászt Patrícia, hozzáfűzve: a mai magyar filmművészetet népszerűsítő szemle 2001 óta beépült Krakkó és más lengyelországi városok kulturális életébe.

Az idei vetítések fővédnöke a varsói magyar nagykövetség és a krakkói magyar főkonzulátus, fő támogatója a Magyar Nemzeti Filmalap, lengyel részről pedig a Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet.