Nézzen bele a cannes-i versenyprogram legjobb filmjeibe! - videók

Vágólapra másolva!
A 72. Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramja igen sokszínű válogatás: találunk benne hollywoodi sztárparádékat (The Dead Don't Die, Volt egyszer egy Hollywood), elismert művészfilmes mesterek ígéretes visszatérését (Terrence Malick, Pedro Almodóvar, Xavier Dolan, Ken Loach) és pályakezdők alkotásait egyaránt.
Vágólapra másolva!

A versenyprogramban szerepel a nyitófilmnek választott The Dead Don't Die (A halottak nem halnak meg) is, Jim Jarmusch zombifilmje. A horrorvígjáték egy békés kisvárosban, Centerville-ben játszódik, ahol annál furcsább esemény történik: egy zombiapokalipszis. Jim Jarmusch 13 játékfilmje közül ez a nyolcadik, amely meghívást kapott Cannes-ba, ahonnan az amerikai rendező négyszer vihetett haza díjat, például a legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmát 1993-ban a Kávé és cigarettá-ért és a Nagydíjat 2005-ben a Hervadó virágok-ért. A The Dead Don't Die főszerepeit Bill Murray, Adam Driver, Tilda Swinton, Chloe Sevigny, Steve Buscemi, Danny Glover, Caleb Landry Jones, Rosie Perez, Selena Gomez, illetve a rendező kedvenc sztárzenészei, Tom Waits, Iggy Pop és RZA alakítják. A film első előzeteséről itt írtunk, azóta érkezett hozzá egy felnőtt korhatáros, azaz igen véres trailer is:

A versenyprogram legjobban várt filmje egyértelműen a Volt egyszer egy Hollywood, Quentin Tarantino új munkája, amit végül mégiscsak sikerült befejezni határidőre. A rendező 25 évvel a Ponyvaregény Arany Pálmája után ezúttal gyerekkora Hollywoodjának állít emléket. Az 1969-ban játszódó Volt egyszer egy Hollywood egy tévésztár és dublőrének története, a főszerepeket Leonardo DiCaprio és Brad Pitt alakítják, de szerepel még a filmben Al Pacino, Kurt Russell, Dakota Fanning, Tim Roth, Timothy Olyphant és Margot Robbie (mint Sharon Tate, Roman Polanski felesége, akit Charles Manson bandája ölt meg). A film magyar mozibemutatója augusztusban lesz.

Két nagy sztár játssza Pedro Almodóvar 21. filmje, a Fájdalom és dicsőség című versenyfilm főszerepét is: Antonio Banderas és Penélope Cruz. Előbbi egy filmrendezőt játszik, utóbbi pedig az anyját a flashbackek alkalmával. Az önéletrajzi ihletésű történetben a Banderas által megformált filmrendező élete alkonyán, komoly alkotói válságban tekint vissza a maga mögött hagyott időszakra. különösen arra, hogyan segített neki felállni egy szerelmi csalódásból a mozi varázsa. A film május 23-án érkezik a magyar mozikba.

Trailer szintén érkezett már az Élősködők című fekete komédiához is, ami - dél-koreai filmtől szokatlan módon - ugyancsak eljut majd a magyar mozikba az év második felében. A dél-korai sztárrendező, Bong Joon-ho (A gazdatest, Snowpiercer – Túlélők viadala, Okja) tízévnyi nemzetközi kitérő után tért vissza hazájába leforgatni ezt a családi vígjátékot. A film (anti)hőse Ki-taek, akinek családja igazi semmirekellőkből áll. Mindig a könnyebbik utat választják – bármit megtesznek, csak dolgozni ne kelljen. Irigykedve nézik a Park család fényűző életmódját, és ördögi, bár több sebből vérző tervet eszelnek ki, hogy a közelükbe férkőzzenek.

A fesztivál legnevesebb visszatérő rendezői között van még a kétszeres Arany Pálma-nyertes, 82 éves Ken Loach, akinek Sorry We Missed You című, Newcastle-ban játszódó filmjének fókuszában egy szegény család áll. Abdellatif Kechiche, a 2013-ban az Adéle életé-vel Arany Pálmát nyert francia-tunéziai rendező egy újabb szerelmi történettel (Mektoub, My Love: Intermezzo), míg az amerikai Terrence Malick nyolc évvel Az élet fája győzelme után egy II. világháborús filmmel (A Hidden Life) tér vissza. Az Ez csak a világvégé-vel három évvel ezelőtt a zsűri Nagydíját elnyerő kanadai Xavier Dolan ismét francia nyelvű filmmel (Matthias és Maxime) versenyez. A belga Luc és Jean-Pierre Dardenne is harmadik alkalommal száll versenybe a fődíjért A fiatal Ahmed című alkotásával, amely egy tinédzser radikalizálódásáról szól. Ehhez már érkezett egy trailer, egyelőre francia nyelven.

Az újoncok között Kelet-Európából a román rendezőnek, Corneliu Porumboiunak a Kanári-szigeteken játszódó Gomera című filmje versenyezhet az Arany Pálmáért. Érkezik film Kínából (Tiao Jinan: The Wild Goose Lake), a Közel-Keletről (a palesztin Elia Szulejman önéletrajzi filmje, az It Must Be Heaven), Afrikából (Mati Dioptól az Atlantique, azaz Atlanti-óceán), két francia film is szól a rendőrség munkájáról (Arnaud Desplechin: Oh Mercy!, Ladj Ly: Les misérables, azaz A nyomorultak). Szerepel a versenyprogramban brazil film a szegénynegyedekről (Kleber Mendonca Filho és Juliano Dornelles: Bacurau Udo Kier szereplésével). Az osztrák Jessica Hausner Portugáliában forgatta Frankie című filmjét a főszerepben Isabelle Huppert-rel, Céline Sciamma Portrait de la jeune fille en feu (Egy fiatal lány lángoló portréja) című munkájának főszerepét Adele Haenel alakítja, Justine Triet pedig Virgine Efira és Adèle Exarchopoulos főszereplésével forgatta Sibyl című filmjét, amihez francia nyelvű előzetes szintén látható már.