Filmek, amik nélkül nem létezne a Star Wars - videók

null null (Left to right( Chewbacca (Joonas Suotamo), BB-8, D-O, Rey (Daisy Ridley), Poe Dameron (Oscar Isaac) and Finn (John Boyega) in STAR WARS:  EPISODE IX
(Left to right( Chewbacca (Joonas Suotamo), BB-8, D-O, Rey (Daisy Ridley), Poe Dameron (Oscar Isaac) and Finn (John Boyega) in STAR WARS: THE RISE OF SKYWALKER
Vágólapra másolva!
A 75 éves (1944. május 14-én született) George Lucas eredetileg Flash Gordon-adaptációt akart készíteni, de nem tudta megvenni hozzá a jogokat, így aztán nem remake-et vagy rebootot készített, amibe viszont belezsúfolhatott mindent, amit szeretett a világ filmművészetében. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk néhány filmet, amiket - legyenek vállalt vagy akár be nem vallott inspirációk Lucas részéről - a Star Wars előképeiként szokás jegyezni. Vannak köztük hollywoodi klasszikusok és japán történelmi filmek is: összeköti őket, hogy egzotikus világokat és kalandokat mutatnak be, így szerepet játszhattak abban, hogy a "réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban" játszódó filmek korántsem vegytiszta sci-fik, hanem több bennük a fantasztikum, mint a tudomány.
Vágólapra másolva!

Casablanca

A magyar származású Kertész Mihály, azaz Michael Curtiz rendezte 1942-es film egészen biztosan egzotikus élmény lehetett az amerikai néző számára (amilyen Lucas is volt annak idején), hiszen Észak-Afrikában játszódik, a II. világháború idején, amikor a marokkói várost sokszínű forgatag lepte el - ez köszön vissza a Tatuin bolygó Mos Eisley nevű űrkikötőjében. De a helyszín mellett az eredeti Star Wars-trilógia szerelmi háromszöge is visszavezethető a Casablancá-ra. Egy nő kegyeiért (legyen az Ingrid Bergman vagy Carrie Fisher) küzd két gyökeresen különböző személyiségű hős: egy vagány, gyarló és cinikus - legalábbis eleinte bárkinek a zsoldjába szegődő - világpolgár (Rick, illetve Han Solo), illetve egy fanatikus, szinte emberfeletti hatalmú lázadó, egy igazi vezéregyéniség (Victor László, illetve Luke Skywalker).

Ben Hur (1959)

A Baljós árnyak űrfogat-versenyéből nyilvánvaló egy másik nagy hollywoodi klasszikus, a Ben Hur inspirációja, de már az eredeti trilógiára is hathatott William Wyler és Charlton Heston mesterműve. A Star Wars-univerzum gonosz Birodalma hasonlít a filmbeli Júdeát megszállás alatt tartó, megalomán és világhódító Római Birodalomra, ami mindkét történetben egy különleges származású (herceg, illetve jedi) hőst taszít le, ráadásul a két filmben egyaránt feltűnik egy-egy messiás, legyen az Jézus Krisztus vagy Luke Skywalker. A helyszín ezúttal az ismét egzotikus ókori Közel-Kelet, Lucas pedig azt is megoldotta, hogy egy sivatag felett játssza újra a Ben Hur tengeri csatáját A jedi visszatér-ben.

David Lean történelmi kalandfilmjei, az Arábiai Lawrence (1962) és a Doktor Zsivágó (1965)

A legendás rendező (Híd a Kwai folyón) két kosztümös eposza, az Arábiai Lawrence (Peter O'Toole főszereplésével) és a Doktor Zsivágó (a címszereplő Omar Shariff) szintén a legnagyobb hollywoodi klasszikusok közé tartoznak, amelyek egészen biztosan nem kerülték el George Lucas figyelmét. A szintén a Közel-Keleten játszódó Arábiai Lawrence sivatagos helyszínei a Tatuin, a szovjet Oroszországban zajló Doktor Zsivágó hófödte tájai pedig a Hoth bolygón köszönnek vissza. Tisztelgésnek is felfogható David Lean munkássága előtt Lucas részéről, hogy Obi-Wan Kenobi megformálója, Alec Guinness mindkét filmben fontos szerepet játszott.

Japán kosztümös filmek

Maga a jedi szó is a jidaigeki kifejezésből származik, ami a japánok szava a szamurájos-kardozós történelmi filmjeikre, amilyen A testőr vagy A hét szamuráj. Akira Kurosawa munkáit szokás Lucas első számú japán inspirációi között emlegetni, és a Rejtett erőd (1958) cselekménye valóban látványos átfedéseket mutat Luke Skywalkerék kalandjaival, a szamurájfilmek pedig azokat a hollywoodi és olasz westerneket is inspirálták (pontosabban visszainspirálták), amik szintén megihlették Lucast. Valóban a leghíresebb (és leginkább hollywoodi stílusú) japán rendező munkái lehettek a legnagyobb hatással a Star Wars-sagára a távol-keleti szigetország filmművészetéből, de az is találhat hasonlóságokat, aki megnézi a leghíresebb nindzsaszériát, a Shinobi No Mono-filmeket (1962-től kezdődően), melyekben egy bizonyos Hattori Hanzo is felbukkan, egészen hasonló másodhegedűsi szerepkörben, mint Han Solo, akinek a neve akár a Hanzóból is eredhet.