A borzongás mestere – A legjobb Stephen King horroradaptációk

Ragyogás(Jack Nicholson)
Vágólapra másolva!
A borzongás rajongói egyetértenek abban, hogy korunk egyik legnagyobb hatású és legnépszerűbb írója Stephen King, akinek műveiből számtalan filmalkotás készült. Drámaibb mesterművei, mint az Állj mellém, Halálsoron vagy A remény rabjai azonban most a témán kívül esnek, és csak a horror bugyraiba merülünk alá. Jöjjenek a legborzongatóbb King-adaptációk.
Vágólapra másolva!

Carrie (1976)

King első regénye és az első adaptáció, ami máig az egyik legnépszerűbb a művei közül. Az iskolában és otthon is terrorizált telepatikus képességekkel bíró címszereplő története rögtön meghozta a népszerűséget a stábnak, Brian De Palma rendezőnek, Sissy Spacek főszereplőnek és persze magának Kingnek is. A slusszpoén, hogy egyik első szerepében itt láthatjuk John Travoltát.

Carrie Forrás: AFP

A film még két Oscar-jelölést is bezsebelt, teljesen megérdemelten. Az író remekül bizonyította, hogy mennyire ért a tinédzserkori problémakör ábrázolásához és a horrorelemekhez, gondoljunk csak a legendás bálkirálynős jelenetsorra. A 2002-es tévéfilm, illetve a 2013-as remake már hagyott némi kívánnivalót maga után, de az eredeti kétségtelenül megérdemelten lett kultikus darab.

Ragyogás (1980)

Talán a legismertebb és egyben legjobb King-adaptáció horror fronton. Noha a maga korában nem aratott osztatlan sikert (röhejes módon két Arany Málnára is jelölték), sőt a szerző a mai napig ki nem állhatja, Stanley Kubrick verziója szépen lassan kinőtte magát minden idők egyik legjobb horrorjává. A Torrance család lélek és idegölő kálváriája zsigerig hatoló élményben részesíti a nézőt, tele olyan klasszikussá érett jelenetsorokkal, amik mindmáig a frászt hozzák az emberre.

Ragyogás(Jack Nicholson) Forrás: Getty Images

Jack Nicholson átszellemüléséről és szállóigévé vált szövegeiről nem is beszélve. King hiába nem elégedett a végeredménnyel, Kubrick Ragyogása minden ízében mestermű.

A holtsáv (1983)

Máris egy kivétel, ugyanis David Cronenberg filmjét nem lehet kifejezetten horrornak titulálni, thrillerként azonban remekül helyt áll és bőven tartogat izgalmas pillanatokat. A Christopher Walken által megformált főhős, miután felébred a kómából, rájön, hogy különleges képességei lettek. Érintés útján víziói támadnak, látnoki erőre tesz szert. A természetfeletti szál ellenére is egy jóval egyszerűbb, földhözragadtabb alkotás, melyből hiányoznak Cronenberg tipikus kézjegyei, de így is a jobb adaptációk táborát erősíti, ami önálló filmként is megállja a helyét.

A holtsáv Forrás: AFP

Christine (1983)

A Carrie-ben egy terrorizált telepata lány volt a főhős, a Christine-ben egy magának való fiú, aki kap egy roncs állapotú autót. A megszállottjává válik, az elnyomottból elnyomó lesz, a kocsi ugyanis él és mindenkin átgázol, aki az útjába kerül. John Carpenter rendező és King stílusa nagyon is hasonlítanak, így kettejük koprodukciójából egy borzasztóan hangulatos alkotás született. Hiába tűnhet elsőre röhejesnek egy gyilkos autó, Carpenter tipikus kézjegyei, zenéje és kiváló hangulatteremtő képessége gondoskodnak róla, hogy ne gondoljuk viccesnek az összképet, még ennyi év után sem.

Kedvencek temetője (1989)

Sokan King legfélelmetesebb munkájának tartják, az 1989-es adaptáció pedig igyekezett felérni ehhez az elismeréshez. Tény, hogy nem öregedett a legjobban, de atmoszférája és brutalitása szemernyit sem kopott 30 év távlatából sem.

Sokszor megtanulhattuk már, hogy a halottakat jobb békén hagyni, aki azonban Istent akar játszani, ráfázik. A Kedvencek temetője erre világít rá sajátos King stílusban.

Cikkünk a következő oldalon folytatódik!