Erőszakbotrány: zárt ajtók mögött hallgatják meg Weinsteint

Harvey Weinstein
NEW YORK, NY - OCTOBER 11: Harvey Weinstein arrives at the New York State Supreme Court on October 11, 2018 in New York City. According to reports, one of the counts against Weinstein, involving Lucia Evans, has been dropped because investigators found a written account of the encounter that suggests it may have been consensual. Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A média heves tiltakozása ellenére zárt ajtók mögött tartják pénteken a szexuális erőszakkal és zaklatással vádolt Harvey Weinstein pénteki New Yorki-i bírósági meghallgatását.
Vágólapra másolva!

James Burke bíró az ügyészség és a védelem érveit, valamint a hírügynökségeket képviselő ügyvédeket meghallgatva döntött úgy, hogy a bukott filmmogul június 3-ra tervezett bírósági tárgyalása előtti fontos meghallgatást, amelyen

a tárgyalás stratégiáját és a lehetséges tanúkat egyeztetik, zárt ajtók mögött tartják.

Harvey Weinstein, ha elítélik, akár életfogytiglanit is kaphat Forrás: AFP/2018 Getty Images/Stephanie Keith

Mind az ügyészség, mind a védelem zárt meghallgatást kért. Előbbiek arra hivatkozva, hogy védeni akarják Weinstein jogát a tisztességes tárgyalásra, illetve azoknak a nőknek a személyazonosságát, akik megvádolták a bukott filmmogult, illetve akiket tanúként fel akarnak sorakoztatni a tárgyaláson.
Weinstein ügyvédje pedig arra hivatkoztak, hogy

a meghallgatásról szóló tudósítások befolyásolhatják az esküdtszéket.

A pénteki meghallgatáson középpontba kerül az a mintegy tucatnyi nő is, aki megvádolta Weinsteint, de nem tett büntető feljelentést.

A média által felsorakoztatott ügyvédek arra hivatkoztak, hogy a Weinstein-ügyet „hatalmas és legitim közérdeklődés övezi, a vádak közismertek”, és el akarták érni a meghallgatás jövő hétre halasztását, hogy fellebbezhessenek a bírói döntés ellen. Burke bíró azonban elutasította ezt a kérelmüket is.

A 66 éves Weinsteint azzal vádolták meg New Yorkban, hogy 2013-ban megerőszakolt egy nőt, és 2006-ban szexuális aktusra kényszerített egy másik nőt.

Ha elítélik, akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat.

Weinstein letartóztatása óta következetesen tagadta, hogy részt vett volna bármilyen nem közös megegyezéssel létrejött szexuális aktusban. Egymillió dolláros óvadék ellenében szabadlábon várja tárgyalását.