A trailerekből ki sem derül, miről szól a Bosszúállók: Végjáték

null null Marvel Studios' AVENGERS: ENDGAME

Thor (Chris Hemsworth)

Photo: Film Frame

©Marvel Studios 2019
Marvel Studios' AVENGERS: ENDGAME..Thor (Chris Hemsworth)..Photo: Film Frame..©Marvel Studios 2019
Vágólapra másolva!
A Bosszúállók: Végjáték rendezői, a Russo-fivérek nem vicceltek, amikor azt mondták, az új filmjük előzetesei szándékosan félrevezetőek, mert nem szeretnék lelőni a poénokat. Tették mindezt egy olyan korban, amikor az interneten vírusként terjednek a legjobban várt filmek (vagy sorozatok) legfontosabb fordulatai, elég a Trónok harcá-ra gondolni (aminek új részei sugárzását követően rögtön elárasztják a netet a "spoilerek"). Anélkül, hogy túl sokat árulnánk el a Bosszúállók: Végjáték cselekményéről: a hollywoodi kritériumoknak megfelelően beteljesíti a néző elvárásokat, de máshogy, mint amire számítani lehetett, így a meglepetések hiányára nem lehet panaszunk.
Vágólapra másolva!

Hogy a Bosszúállók: Végjáték tud újat mutatni, az egyetlen, a Marvel-moziverzumban eddig nem használt cselekményelem, egy ismert toposz bevonásának köszönhető, amiről igyekszünk a lehető legkevesebb konkrétumot elárulni, hogy minél kevésbé roncsoljuk a nézői élményt (még ha teljesen spoilermentesen nem is lehet érdemben írni a filmről). Annyit elmondhatunk, hogy a fordulatot sokan helyesen sejtették, és máshová már nem is nagyon lehetett bonyolítani a Marvel-moziuniverzum szuperhőseinek közös kalandjait. Miután (a kezdetek kezdetén, 2008-tól) saját eredetfilmet kaptak olyan képregényhősök, mint például Vasember (Robert Downey Jr.), Amerika Kapitány (Chris Evans) és Thor (Chris Hemsworth), az egyre érdektelenebb folytatások átkát úgy lehetett megtörni, hogy közös sokszereplős filmbe hozták össze a közönséggel már alaposan megismertetett (az amerikai popkultúra fogyasztói számára pedig már régen emblematikus) hősöket. Ez volt a Bosszúállók 2012-ben, miközben persze a Marvel újabb karaktereket vezetett be szóló szuperhősfilmekkel: többek közt a Hangyát (Paul Rudd), a Galaxis Őrzőit (élen Chris Prattel), Dr. Strange-et (Benedict Cumberbatch), a Fekete Párducot (Chadwick Boseman) és Marvel Kapitányt (Brie Larson).

Robert Downey Jr. mint Vasember Forrás: Bosszúállók: Végjáték

Mit lehet ezek után kezdeni egy szuperhősökből álló all star csapattal, akik már rutinszerűen gyűrik le ellenfeleiket (pl. a Bosszúállók: Ultron korá-ban)? Erre volt válasz az Amerika Kapitány: Polgárháború, amiben a Bosszúállók két táborra szakadtak a két legdominánsabb karakter, a széria két igazi főhőse, Amerika Kapitány és Vasember oldalán, majd összemérték erejüket. Miután ez is megvolt, úgy lehetett emelni a tétet, ha a történet átmegy a Trónok harcá-ba, ami a legrokonszenvesebb karakterek demoralizálóan kegyetlen legyilkolásával sokkolt. (De láttunk már ilyet a Harry Potter-történetekben is, aminek utolsó néhány részében már csak úgy hullottak a főhősök legfontosabb szövetségesei.) Thanos a Bosszúállók: Végtelen háború-ban megtizedelte a szuperhős-csapatot, a film egy nagy cliffhangerrel ért véget, megtagadva a közönségtől a happy endet.

Chris Evans mint Amerika Kapitány Forrás: Bosszúállók: Végjáték

Ha a Russo-fivérek és a Disney-Marvel kreatívjai csak elvarrják a szálakat, és valami mondvacsinált módon érvénytelenítik a Végtelen háború tragikus zárlatát, az nem lett volna elég, úgy a tétek maradtak volna a régiben. A film legfontosabb (bár, mint írtuk, messze nem a legmeglepőbb) csavarjával viszont egyrészt újraírható, ami már megtörtént (ezt látjuk a Harry Potter-saga legújabb részében, a Harry Potter és az elátkozott gyermek című színdarabban is), másrészt a közönség még régebbre pillanthat vissza a főhősök múltjában, mint a szóló eredetfilmek alkalmával. Visszatérhetnek halott karakterek éppúgy, mint kiírt színészek és színésznők. Talákozhatnak olyan figurák, akik addig sosem, vagy akiket szétszakított a történelem.

Thanos páncélja Forrás: Bosszúállók: Végjáték

Arról tehát sokan spekuláltak, hogy ilyen irányba megy majd a történet, viszont a Bosszúállók: Végjáték ezt leszámítva nehezen kiismerhető film. A trailer körülbelül az első félóráját vázolja fel, és a film három óra hosszú. A kortárs trailerek leginkább a filmek első felét mesélik el két percben, a Végjáték esetében csak a hatodát. És bár a történet fordulatai olykor még a sci-fi és a fantasy műfajok viszonylatában is mondvacsináltak, mégis ritka (és egyben ritka kellemes) érzés nem tudni, mi fog történni a következő jelenetben. A főhősök ráadásul a múltba kontárkodnak bele, így számukra is kiszámíthatatlan, milyen hatása lesz cselekedeteiknek, hogy okoz-e tornádót a Föld másik oldalán, amit tesznek. És ha ők sötétben tapogatóznak, akkor a néző is.

Ami a három órás játékidőt illeti: ez fél órával több a kelleténél, és az a 30 perc, amit bátran ki lehetett volna vágni, elsősorban a Marvel-rajongók kiszolgálása, fan service, amiben a képregényfigurák drukkerei kedvükre nosztalgiázhatnak az általuk jól ismert szuperhősfilmek világában, vagy épp új részleteket tudhatnak meg kedvenceik múltjáról. Összességében a Bosszúállók: Végjáték profi lezárása a történelem mozivásznon legtöbbet töltő (11 év alatt 22 egymásra épülő filmet számláló), legtöbb hollywoodi sztárt (vagy három tucat A-listás névről van szó) felvonultató szappanoperájának, ami a Marvel-moziverzum kedvelőinek kánaán, a többieknek számára pedig a legjobb esetben is csak egy tipikus hollywoodi látványfilm, sok akcióval, fordulattal és a Marvel-filmek védjegyének számító önironikus humorral.