Vágólapra másolva!
Az előzsűri kiválasztotta az operatőri munkára fókuszáló Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában szereplő alkotásokat, melyeket május végén láthat majd a közönség Szegeden.
Vágólapra másolva!

A 2016-ban elhunyt Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos emlékét őrző filmes seregszemlére idén több mint háromszáz nevezés érkezett, a művek zöme európai alkotás, de kínai, iráni, tunéziai és dél-amerikai művészek is jelentkeztek munkájukkal.

Az elmúlt évekhez képest jelentősen megugrott a nagyjátékfilmek száma. Az előzsűri az 59 pályaműből kilencet válogatott be a versenyprogramba, köztük három magyar alkotást: a Genezist (operatőr: Dobos Tamás, rendező: Bogdán Árpád), a Rossz verseket (operatőr: Bálint Dániel, Becsey Kristóf, rendező: Reisz Gábor) és a Tegnapot (operatőr: Fillenz Ádám, rendező: Kenyeres Bálint).


A kísérleti filmek között szintén kilenc alkotás szerepel majd a versenyben, a kisjátékfilmes kategóriában pedig 23 munkát láthat a közönség.

A Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivált első ízben 2017-ben szervezték meg azzal a szándékkal, hogy a szegedi születésű operatőr emlékét, művészetét ébren tartsa, munkásságát, személyiségét minél szélesebb körben megismertesse, és ezt a tudást az újabb nemzedékeknek átadja. A filmes seregszemlét idén május 28. és június 1. között rendezik meg Szegeden.