A drog rossz: a legjobb kábítószeres filmszerepek

2019.02.09. 21:25

Sara Goldfarb (Ellen Burstyn) – Rekviem egy álomért

Darren Aronofsky művéből szinte minden főbb karaktert ki lehetne emelni, a legérdekesebb azonban a főhős anyját játszó Ellen Burstyn, Saraként. Az egyszerű élet, a talk show-k világa és a szürke hétköznapok megváltoznak, amikor a nő elkezd gyógyszereket szedni. Kezdetben minden rendben megy, aztán érkeznek a mellékhatások. Egyre több bogyót töm magába, eredmény helyett azonban egyre inkább kicsúszik a lába alól a talaj. Hallucinációk gyötrik, a paranoiássá válik, mígnem teljes emberi roncs lesz belőle. A Rekviem egy álomért (2000) a végletek filmje, de tökéletesen bemutatja, hogy mivé válhat valaki, ha nem figyel oda. Kortól, nemtől, családi helyzettől függetlenül.

Jordan Belfort (Leonardi DiCaprio) – A Wall Street farkasa

DiCaprio karrierjéből akár Jim Carroll karakterét is előhúzhattuk volna, az Egy kosaras naplójá-ból, de Jordan Belfort talán egy fokkal emlékezetesebb személy. Martin Scorsese igaz történet alapján forgatta le a A Wall Street farkasá-nak (2013) tablóját, Belfort pedig egy átlagos, ambiciózus srácból, igazi gátlástalan, pénzéhes piócává válik. Amit leművel, az a hedonizmus magasiskolája, nagykanállal habzsolja az életet, mindennap más nővel bújik ágyba, és lépten-nyomom kábítószerrel tömi magát. Szépen lassan azonban ő is elveszti a kontrollt az élete felett, a kokainfelhős buliknak pedig megvan az átka. Elhanyagolja a családját, barátai elpártolnak tőle, mígnem magára marad. Hiába, semmi sem tart örökké.

Leonardo DiCaprio, A Wall Street farkasaForrás: InterCom

Renton (Ewan McGregor) – Trainspotting

Újabb kultfilm, újabb kultikus figurával. Tipikus szikár brit stílus árad a Trainspotting (1996) minden képkockájából, Danny Boyle pedig a rá jellemző módon ingerekkel bombáz minket minden másodpercben. Renton heroinista fiatal, aki élvezi, hogy magasról tesz a világra. Tudja, hol tart, és hova juthatna, de ő boldog abban az igénytelen közegben, amiben él. Ezzel pedig szembesíti is a nézőt, gondoljunk csak a „válaszd az életet” monológra. Hősünk azonban attól (is) különleges, hogy képes észrevenni a határokat. Természetesen ehhez a legtöbbször tragédiának kell történnie, de Renton nem elveszett ember. A Trainspotting folytatásában ezt bizonyítja is, de ne legyenek illúzióink, a vér nem válik vízzé.

TrainspottingForrás: Budapest Film

Raoul Duke (Johnny Depp) – Félelem és reszketés Las Vegasban

A Hunter S. Thompson művéből készült filmben (1998), Johnny Depp maga is a gonzó újságírás pápájának bőrébe bújik, hogy útnak induljon Las Vegasba megtalálni az amerikai álmot. Terry Gilliam igazi drogos lázálmot készített, amit sokan nem képesek befogadni, de a Félelem és reszketés Las Vegasban megkerülhetetlen pontja ennek a zsánernek. Duke karaktere tökéletesen összefoglalja a 70-es évek generációjának mibenlétét, és próbál választ találni arra, hogy mi történt a társadalommal, ami idáig süllyedt. Mindenkori rendszerkritika, miközben egyik beteg tripből a másikba csöppenünk. Ennél hitelesebb látlelet talán azóta sem készült a témában.

Itt nincsenek közhelyek, figyelmeztetések, ez nem egy kampányfilm a tudatmódosítók ellen, Gilliam az egész csomagot belénk tömi, ettől válik annyira autentikussá. Johnny Depp pedig élete egyik legerőteljesebb alakítását nyújtja, az ügyvédjét megformáló Benicio Del Toróval egyetemben.

Péter Zsombor

TOVÁBBI TARTALMAK A ROVATBÓL:

Előző
  • 1
  • 2
Következő