Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Meghalt a Kyoto Animation japán filmstúdió több ismert rendezője is

Arson of Animation Company in Kyoto, Japan Incendiarism ARSON incendiary fire
An aerial photo shows the fire site burning with fire in Kyoto on July 18, 2019. On the morning of 18th, a fire occurred with an explosion sound at a studio of an animation production company “Kyoto Animation” in Fushimi Ward, Kyoto City, and 38 people were injured, and about 10 of them were heavy unconscious people, and some of them died. The police have gotten hold of 41-year-old man and investigated on suspicion of an arson that the man scattered like gasoline. Kyoto Animation produced poplar animations such as “K-On!”, “The Melancholy of Haruhi Suzumiya” and” Sound! Euphonium”. ( The Yomiuri Shimbun )
Vágólapra másolva!
Több ismert rendezőjét is elveszítette a gyújtogatás okozta július 18-i tűzvészben a Kyoto Animation japán filmstúdió.
Vágólapra másolva!

A kiotói rendőrség pénteken az érintett családok beleegyezésével közzétette a 35 halálos áldozat közül tíznek a nevét.

A halottak között van a 47 éves Takemoto Jaszuhiro, az animációsfilm-stúdió nagy elismerés övezte vezető rendezője, akinek nevéhez egyebek közt a Lucky Star című animesorozat fűződött. Életét vesztette a tűzben a Free! című sorozat 37 éves animációs rendezője, Nisija Futosi, és meghalt Kigami Josidzsi 61 éves mozdulattervező (animátor) is.

A többi áldozat nevét is nyilvánosságra hozzák, amint sikerül megszerezni a családok jóváhagyását. Mind a 35 halott személyazonosságát DNS-vizsgálat erősítette meg.

Füst tör elő a Kyoto Animation filmstúdió háromszintes épületéből, amelyben szándékos gyújtogatás miatt tűz keletkezett július 18-án Forrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Takuya Yoshino


A rendőrség szerint az áldozatok közül 26-an bennégtek a tűzben, négyen szén-monoxidmérgezéstől, ketten pedig a teljes testükre kiterjedő égési sérülésektől haltak meg. Egy személy halálának okát nem sikerült megállapítani. A tűz idején az épületben csaknem hetvenen tartózkodtak, ám egy részüknek sikerült kimenekülnie. A legtöbb áldozatra a háromszintes épület legfelső emeletén találtak rá, a tetőhöz vezető ajtónál, amelyet nem lehetett belülről kinyitni. A tűzvésznek 33 sérültje van a halottakon kívül.

A neves filmstúdiót egy Aoba Sindzsi nevű 41 férfi gyújtotta fel, bosszúból azért, mert a stúdió állítólag ellopta egy novelláját.

Úgy tudni, hogy már tavaly ősszel ellenséges bejegyzésekkel támadta az interneten a Kyoto Animationt, amiért elutasította egy kéziratát, egy bejegyzésben pedig azzal fenyegetőzött, hogy robbanószerrel megpakolva fog berontani a stúdióba. A filmes cég ügyvédje megerősítette, hogy egy Aoba Sindzsi nevű személy indult egy, a filmstúdió által kiírt novellaíró-pályázaton, de írása elbukott már az előválogatásnál. Az ügyvéd azt állítja, hogy nincs semmiféle egyezés vagy hasonlóság a filmstúdió alkotásai és az Aoba által benyújtott írás között.

A Szaitamában lakó férfi, mielőtt a filmstúdió bejáratánál szétlocsolt és meggyújtott valamilyen gyúlékony folyadékot, azt kiabálta:

A gyújtogató maga is súlyos égési sérüléseket szenvedett, és amint felépül, letartóztatják. A tömegtragédia ellenére a Kyoto Animation úgy döntött, hogy nem halasztja el legújabb produkciójának, a Violet Evergarden című televíziós animesorozat legújabb epizódjának szeptemberre tervezett bemutatását, a döntést a rajongók helyesléssel fogadták.

A Violet Evergarden az eddigi egyetlen díjazottja a filmstúdió saját díjának, a manga- és regényírás ösztönzésére 2014-ben alapított Kyoto Animation Awardnak, amelynek résztvevői lehetőséget kapnak a megfilmesítésre.

A győztes mű könyvben is megjelent, mielőtt a tévésorozat alapjául szolgált volna.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről