Oscar-díj: Nyert a Zöld könyv, a Roma mégis filmtörténelmet írt

CUARÓN, Alfonso
Alfonso Cuarón mexikói rendező a legjobb rendezésért, a legjobb idegen nyelvű filmért és a legjobb operatőri munkáért járó díjakkal a kezében a 91. Oscar-gálán
Vágólapra másolva!
91. alkalommal rendezte meg az Amerikai Filmművészetek és Filmtudományok Akadémiája a 2018-as év legjobb filmjeit és filmeseit díjazó Oscar-gálát, harminc év után házigazda nélkül.
Vágólapra másolva!

A Los Angeles-i Dolby Színházban tartott díjátadón 24 kategóriában hirdették ki a győzteseket: a legtöbb jelölést A kedvenc és a Roma kapta (10-10), utóbbit a legjobb film és a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában is jelölték. Az Oscar története során még nem volt példa arra, hogy idegen nyelvű film nyerte volna a legjobb filmnek járó elismerést, és ez a Romá-nak sem sikerült. Cuarón mégis Oscar-történelmet írt, legalábbis Mexikó és a Netflix számára. A Roma elnyerte a legjobb idegen nyelvű film díját, Cuarón pedig a legjobb rendező és operatőr Oscarját. A legjobb film a Zöld könyv lett, és szintén elnyerte a legjobb forgatókönyv és mellékszereplő díját. A legtöbb Oscart (4) a Bohém rapszódia nyerte, 3 technikai díj mellett Rami Malek elismerésének örülhettek a film alkotói. A 10 Oscarra jelölt A kedvenc végül csak a legjobb színésznő aranyszobrát nyerte meg, Olivia Colmannek köszönhetően. Lady Gaga zeneszerzőként lett Oscar-díjas, és a Free Solo című dokumentumfilm apai ágon magyar rendezőnőjének elismerése miatt tovább gazdagodott a magyar vonatkozású Oscarok száma.

Házigazda nélkül

Harminc év után ismét házigazda nélkül vezényelték le az Oscar-gálát. Kevin Hart 2018 decemberében lépett vissza, mert kritizálták évekkel korábbi homofób viccei miatt. Így sem volt hiány sztárokból a színpadon, a díjakat olyan hírességek adták át, mint Jennifer Lopez, Daniel Craig, Chris Evans, Whoopi Goldberg, Brie Larson, Charlize Theron, Javier Bardem, Laura Dern, Samuel L. Jackson, Stephan James, Allison Janney, Jason Momoa, Michael Keaton, Frances McDormand, Helen Mirren, Gary Oldman, Sam Rockwell (aki idén ismét jelölt), Pharrell Williams, Barbra Streisand vagy Serena Williams. Fellép a Bohém rapszódia "témája", a Queen is.

Vásárhelyi miatt van magyar Oscar-díjas idén is

A legtöbb női jelöltet felvonultató kategóriában, a dokumentumfilmesek között nyert a Free Solo című filmjével, ami azt mutatja be, hogyan mászta meg Alex Honnold az El Capitan csúcsot 2017 júniusában. A filmet az apai ágon magyar, anyai ágon hongkongi Elizabeth Chai Vasarhelyi és Jimmy Chin rendezte.

Elizabeth Chai Vasarhelyi társrendezője és egyik operatőre, Jimmy Chin arról beszélt, hogy úgy kellett látványos jeleneteket felvennie, hogy "vakon kellett felvennie" bizonyos jeleneteket, azaz nem látta a kamera keresőjében a Free Solo hegymászó főszereplőjét csúcstámadás közben:

Megvan a Fekete Párduc első Oscar-díja

Ruth E. Cartert harmadszorra jelölték, most megnyerte a legjobb jelmeztervező díját.

A Roma a legjobb idegen nyelvű film

Megvan Mexikó első hivatalos Oscar-díja a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában (eddig 9 alkalommal jelöltek mexikói alkotást a díjra). A díjat átadó Javier Bardem egyébként megjegyezte, mekkora az átfedés az idegen nyelvű film és a többi kategória jelöltjei között.

A Zöld könyv lett a legjobb film

Alfonso Cuarón Romája így nem lehetett az első idegen nyelvű alkotás, amely elnyeri a fődíjat. Peter Farelly filmje nemcsak a Romát, de a szintén 10 Oscarra jelölt A kedvencet is megelőzte.

Itt az összes díjazott

Legjobb film: Zöld könyv

Legjobb rendező: Alfonso Cuarón

Legjobb színésznő: Olivia Colman

Legjobb színész: Rami Malek

Legjobb női mellékszereplő: Regina King

Legjobb férfi mellékszereplő: Mahershala Ali

Legjobb idegen nyelvű film: Roma

Legjobb eredeti forgatókönyv: Zöld könyv (Nick Vallelonga, Brian Currie és Peter Farrelly)

Legjobb adaptált forgatókönyv: Csuklyások – BlacKkKlansman (Charlie Wachtel és David Rabinowitz, valamint Kevin Willmott és Spike Lee)

Legjobb operatőr: Alfonso Cuarón

Legjobb animációs film: Pókember: Irány a Pókverzum!

Legjobb dokumentumfilm: Free Solo

Legjobb rövid dokumentumfilm: Period. End of Sentence.

Legjobb élőszereplős rövidfilm: Skin

Legjobb animációs rövidfilm: Bao

Legjobb eredeti filmzene: Ludwig Göransson a Fekete Párducért

Legjobb eredeti betétdal: Shallow a Csillag születik c. filmből (Lady Gaga, Mark Ronson, Anthony Rossomando és Andrew Wyatt)

Legjobb hangkeverés: Bohém rapszódia

Legjobb hangvágás: Bohém rapszódia

Legjobb látványtervezés: Fekete Párduc

Legjobb smink: Az alelnök

Legjobb jelmez: Fekete Párduc

Legjobb vágás: Bohém rapszódia (John Ottman)

Legjobb vizuális effektek: Az első ember