Kihirdették az Oscar-jelöléseket, A kedvenc és a Roma kapta a legtöbbet

Vágólapra másolva!
A kedvenc és a Roma című filmet jelölte a legtöbb, egyaránt tíz kategóriában az amerikai filmakadémia az Oscar-díjra kedden Los Angelesben. A Csillag születik és az Alelnök 8-8 jelölést kapott, a Fekete Párduc pedig 7-nél állt meg. Jól szerepelt még a Bohém rapszódia, a Csuklyások - BlackKklansman, a lengyel Hidegháború és A zöld könyv is. A díjakat február 24-én adják át. 
Vágólapra másolva!

Legjobb filmnek jelölték a Fekete Párduc-ot, a Csuklyások - BlackKklansman-t, a Bohém rapszódiá-t, A kedvenc-et, A zöld könyv-et, a Romá-t, a Csillag születik-et és az Alelnök-öt. Legjobb rendezőnek szavazták meg Spike Lee-t (Csuklyások - BlackKklansman), Pawel Pawlikowskit (Hidegháború), Yorgos Lanthimost (A kedvenc), Alfonso Cuarónt (Roma), és Adam McKay-t (Alelnök).

Legjobb női főszereplőnek őket jelölték: Glenn Close (The Wife), Olivia Coleman (A kedvenc), Lady Gaga (Csillag születik), Melissa McCarthy (Can You Ever Forgive Me), Yalitza Aporicio (Roma). Az öt legjobb férfi főszereplő közé beválasztották Christian Bale-t az Alelnök-ért, Bradley Coopert a Csillag születik-ért, Rami Maleket a Bohém rapszódiá-ért, Viggo Mortensent A zöld könyv-ért és Willem Defoe-t az At Eternity's Gate-ért.

A legjobb női mellékszereplőnek jelölték Emma Stone-t és Rachel Weiszt A kedvenc-ből, Amy Adamsszet az Alelnök-ből, Regina Kinget az If Beale Street Could Talk-ból, és Marina de Tavirát a Romá-ból. A legjobb férfi mellékszereplőnek a Csillag születik-ért Sam Elliotot, Richard E. Grantet a Can You Ever Forgive Me-ért, Sam Rockwellt az Alelnök-ért, Mahershala Alit A zöld könyv-ért, és Adam Drivert a Csuklyások - BlackKklansman-ért.

A legjobb eredeti forgatókönyv díjára ez az öt film lett esélyes: A kedvenc, A zöld könyv, First Reformed, Roma és az Alelnök. Az adaptált forgatókönyv kategóriájának befutói a The Ballad Of Buster Scruggs, a Csuklyások - BlackKklansman, a Can You Ever Forgive Me?, az If Beale Street Could Talk és a Csillag születik.

A legjobb animációs filmek közé bekerült A hihetetlen család 2., a Kutyák szigete, a Ralph lezúzza a netet, a Pókember - Irány a Pókverzum és Mirai - Lány a jövőből. A legjobb idegen nyelvű film díjáért indulhat a lengyel Hidegháború, a mexikói Roma, a német szerző nélkül, a libanoni Kafarnaum és a japán Bolti tolvajok. Legjobb operatőri munkáért ezt az öt filmet jelölték: Hidegháború, A kedvenc, Roma, Mű szerző nélkül, Csillag születik.

Legjobb filmzenére jelölték a Fekete Párduc-ot, a BlackKklansman-t, a Kutyák szigeté-t, a Mary Poppins visszatér-t és a If Beale Street Could Talk-ot. A legjobb betétdalnak ezeket jelölték: "All The Stars," (Fekete párduc), "I'll Fight" (RBG), "The Place Where Lost Things Go" (Mary Poppins visszatér), "Shallow" (Csillag születik), "When A Cowboy Trades His Spurs For Wings" (The Ballad Of Buster Scruggs).

A legjobb vágás jelöléseit a BlacKkKlansman, a Bohém rapszódia, az Alelnök, A kedvenc és A zöld könyv kapták. Legjobb hangvágásért Az első ember-t, a Hang nélkül-t, a Bohém rapszódiá-t, a Romá-t és a Fekete Párduc-ot jelölték.