Varsóba mennek a magyar filmek és filmesek

Balsai Móni a filmben
Vágólapra másolva!
X – A rendszerből törölve,  Ruben Brandt, a gyűjtő, Lajkó – Cigány az űrben, Helix és Párnaarc: ezek a magyar alkotások versenyeznek a ma kezdődő 34. Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon. A lengyel főváros A-kategóriás filmfesztiválján a magyar alkotók személyesen mutatják be filmjeiket a közönségnek.
Vágólapra másolva!

A nagysikerű Liza, a rókatündér rendezője, Ujj Mészáros Károly új filmje, az X – A rendszerből törölve című thriller világpremierje október 14-én lesz a varsói fesztivál első és második filmeket felvonultató versenyprogramjában.

A Balsai Móni főszereplésével készült mozi a FocusFox Stúdió gyártásában készült, és a hazai közönség november 1-től nézheti meg a mozikban.

Milorad Krstic Ruben Brandt, a gyűjtő című akció-thrillere Varsóban a „Free Spirit" versenyprogramban szerepel. Az animációs mozifilm november 15-én kerül a magyar vásznakra.

Balsai Móni Forrás: Pintér Leo


Lengyel Balázs első játékfilmjét, a Lajkó – Cigány az űrben-t először láthatja a nemzetközi közönség Varsóban, szintén a „Free Spirit" versenyprogramban. A Keresztes Tamás, Gyabronka József és Pálffy Tibor főszereplésével a KMH Film produkciójában készült fekete vígjátékot tavasszal mutatták be a hazai mozik.

A varsói fesztivál rövidfilm versenyében két magyar alkotás nemzetközi premierje lesz.

A 11 perces Párnaarc Vácz Péter (Nyuszi és őz) első élőszereplős rövidfilmje. A Filmtett produkciójában készült Párnaarc története során

Papp Károly Kása Helix című stop motion technikával készült animációjának témája „az emberi kapcsolatok dinamikája". A filmet Kelle Antal interaktív meditációs tárgyai, a tibeti mandalákat idéző mozgatható, átrendezhető szobrok ihlették. Az 5 perces Helix az Umbrella Kreatív Műhely produkciója.

A világhírű lengyel alkotó, Krzysztof Zanussi Éter című lengyel-litván-ukrán-magyar koprodukcióban készült legutóbbi filmjét a varsói fesztivál különprogramjában vetítik.

Az Éter a saját lelkét az ördögnek áruba bocsátó tudós, Faust történetének újragondolása az első világháború előtt. A részben Magyarországon forgatott produkcióban számos hazai filmes vett részt: fontos szereplője László Zsolt, a producerek között volt Stalter Judit, Sipos Gábor és Rajna Gábor, a Laokoon Filmgroup csapata, a látványtervező Szabady Piros, a jelmeztervező Breckl János volt.