Az ÁVO fekete lyukká változtat egy lakást a Mindenki rendezőjének filmjében

2018.09.26. 10:00

Az Oscar-díjas Mindenki rendezője, Deák Kristóf egész estés tévéfilmet forgat Szamosi Zsófiával, Fekete Ernővel és Sodró Elizával a főbb szerepekben. Az igaz történeten alapuló Foglyok az ötvenes évek elején játszódik Budapesten: egy család életébe két ÁVO-s alakjában betoppan a hatalom, és innentől kezdve nemcsak ők nem hagyhatják el a lakást, de minden érkező rokon és ismerős is fogságba esik. A film az alkotók szándéka szerint a korszak fojtogató, paranoid hangulatát groteszk humorral ötvözi. A forgatás augusztus végén kezdődött, egyik utolsó napjára mi is kilátogattunk.

Vaksötét fogad minket, ahogy belépünk a forgatás legfontosabb helyszínéül szolgáló gangos ház kapuján. A belső udvarban már jobban látni, viszont itt füstgép dolgozott. A helyszín olyan, mint valami dzsungel, a folyosókon kábelek tekergőznek, mintha indák között lépkednénk. Az éppen forgatott jelenetben Sodró Eliza karaktere, Sára lép be a lépcsőházba és felfelé tart, közben pedig odaköszön a házmesternek, aki a feleségével gyorsan ki is beszéli.

Molnár Levente a Foglyok forgatásánFotó: Csudai Sándor - Origo

A sutyorgás nem hallatszik le hozzánk, így megkérdezzük Molnár Leventét, miről szólt a jelenet: karaktere, az igen hangzatosan Sajgó Rezső névre keresztelt házmester és felesége észrevették, hogy két ÁVO-s jelent meg a ház egyik lakásánál, ami így aztán
fekete lyukká változott.

Molnár LeventeFotó: Csudai Sándor - Origo


Nyitva tartják a szemüket, és nem kerüli el a figyelmüket, hogy egy rokon tart a lakás felé.
Rezső karaktere Molnár Levente szerint
vérbeli házmester,
aki a jelenet végén a feleségét is leszólja, aki
nem mondhatja meg neki, hogy mit csináljon.

Deák Kristóf és Sodró ElizaFotó: Csudai Sándor - Origo

A Rokonok-ban, az Egynyári kaland-ban és a Tóth János-ban már szerepelt Sodró Eliza annyit árul el a karakteréről, hogy a fiatal nő tanársegédként dolgozik, a személyiségét illetően
jó megfigyelő, És bár sok jelentős karakter van a filmben, a Sára nevű szereplő a főhős, a néző az ő szemén keresztül éli meg a történteket.

Sodró ElizaFotó: Csudai Sándor - Origo

Az ebédszünet utáni jelenetben Jászberényi Gábor ÁVO-ügynöke kíséri ki Barta Ágnes karakterét a lakásból a gangra. Jászberényi szerint nem egyértelműen negatív figura a két ügynök, ők is emberek, akik próbálják végezni a munkájukat a kor sajátosságából fakadó, csekély értelmű szabályok szerint, egy kegyetlen diktatúra végrehajtóiként.

Jászberényi GáborFotó: Csudai Sándor - Origo

A forgatásról azt mondta,
ijesztő megízlelni a hatalmat, amit az ÁVO képviselt. Amikor belépek egy jelenetbe, elég megjelennem, és a színészekben megfagy a vér. Ezek az emberek bármit megtehettek, élet és halál urai voltak. Megérkeznek, és az első perctől otthon vannak, úgy viselkednek, mintha a saját lakásukba lépnének be.

Cikkünk a következő oldalon folytatódik!

Előző
  • 1
  • 2
Következő