Alfonso Cuaron filmje kapta az Arany Oroszlánt Velencében

Vágólapra másolva!
Alfonso Cuarón önéletrajzi ihletésű Roma című filmje kapta az Arany Oroszlánt, a velencei filmfesztivál fődíját a szombati díjátadón. A legjobb színésznő Olivia Colman lett, a legjobb színész Willem Dafoe. Az Oscar-díjas Nemes Jeles László filmje, a Napszállta ezúttal nem kapott díjat, de előző nap a kritikusok FIPRESCI-díját neki ítélték oda.
Vágólapra másolva!

Az idei a 75. Velencei Filmfesztivál volt. Az Arany Oroszlán utáni második legrangosabb velencei elismerést, a zsűri nagydíját a The Favourite című film kapta, melyet Yorgos Lanthimos rendezett.

A legjobb színésznő Olivia Colman lett, a legjobb színész Willem Dafoe. Előbbi a The Favourite-ben, utóbbi az At Eternity's Gate című filmben nyújtott alakításáért.

A legjobb rendezőnek Jacques Audiard-t ítélték a The Sisters Brothers című alkotásáért.

A legjobb forgatókönyvnek a Coen testvérek, Joel és Ethan új westernjének forgatókönyvét találták, a The Ballad of Buster Scruggs című filmét.

A szombaton véget ért fesztiválon - amely augusztus 29-én kezdődött - 21 film versenyzett a fődíjért.

A velencei egyébként a legnagyobb múltú filmfesztivál a világon, 1932-ben rendezték meg először.

A nemzetközi filmkritikusok szövetsége, a FIPRESCI zsűrije pénteken Nemes Jeles László Napszállta című filmjét találták a legjobbnak.

A Magyar Nemzeti Filmalap 1,5 milliárd forintos támogatásval készült filmnek Velencében volt a világpremierje, 24 év után most először hívtak meg magyar filmet a világ egyik legrangosabb filmfesztiváljára.

A filmet már a világpremier előtt mintegy 70 ország filmforgalmazója vásárolta meg világszerte.

Amerikában és Ausztráliában a Sony Pictures Classics forgalmazó fogja bemutatni.

A magyarországi közönség Nemes Jeles László filmjét először a 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon láthatja szeptember 15-én, majd a Napszállta szeptember 27-től lesz látható országszerte a mozikban a Mozinet forgalmazásában.