Burt Reynolds halála: legjobb filmjét Zsigmond Vilmos fényképezte

Burt Reynolds, Deliverance, Gyilkos túra
Vágólapra másolva!
82 évesen, váratlanul meghalt Burt Reynolds. Egyetlen filmjéről részletesebben is írunk, ugyanis általános vélemény szerint ez volt legnagyszerűbb alakítása. Gyilkos túra, ezt a borzalmas címet adták magyarul, az eredeti ez volt: Deliverance. 1972-ben készült, John Boorman rendezte, és az Oscar-díjas, legendás magyar operatőr, Zsigmond Vilmos fényképezte. Burt Reynolds az egyik legnépszerűbb és legsikeresebb amerikai színész volt. Néhány olyan filmjéről szólunk, amelyeknél senkinek sem jutott eszébe vitatkozni, hogy Burt Reynolds nagy színész volt.
Vágólapra másolva!

A hetvenes évek Hollywoodjának egyik legjobb és legbátrabb filmje volt a Deliverance. Három barát találkozik konkrét és átvitt értelemben a természettel, az egyik férfit megerőszakolják gyengeelméjű, félig-meddig az erdőben élő emberek, másikuk gyilkos lesz, harmadik társuk egy életre lelkibeteg lesz.

Burt Reynolds a Deliverance (Gyilkos túra) című filmben Forrás: Photo12/Archives du 7e Art

Burt Reynolds, Jon Voight és Ned Beatty a három barát, és Burt Reynolds a kemény vízitúra-vezető férfi szerepében egyszerűen felejthetetlen. Közismert, hogy Zsigmond Vilmos kézi kamerával rengetegszer állt az erős sodrásban, ezért is olyan kivételesek a felvételek.

A film világsiker lett, 3 Oscar-díjra, 5 Golden Globe-díjra jelölték, a film zenéje Grammy-díjat kapott.

Forrás: Photo12/Archives du 7e Art/Warner Bros/Warner Bros

Ez volt egyébként az első komoly filmje, utána Woody Allen Amit tudni akartál a szexről... című filmjében is egy nagy rendezőnél kapott jó szerepet. Mel Brooks Bombasiker című filmparódiájában önmagát játszotta.

Főszereplő volt az Ötcentes mozi című gyönyörű amerikai filmben, Peter Bogdanovich rendezte, az operatőr egy másik nagy magyar művész volt, Kovács László.

Ahogy a gyászhír megjelenése pillanatában megírtuk, a Boogie Nights című, szintén nagyszerű filmért Oscarra jelölték a kilencvenes évek végén. És bátran feltételezhetjük, hogy posztumusz filmje, Tarantino Volt egyszer egy Hollywoodja is kivételes film lesz, benne a nagy színész, Burt Reynolds kivételes játékával.