Előkerült Dorothy piros cipője

"The Wizard of Oz" Ruby Red Slippers Viewing GettyImageRank3 HORIZONTAL Looking USA Old New York City Movie RUBY Judy Garland Film Industry The Wizard Of Oz Arts Culture and Entertainment árverés Celebrities Plaza Athenee Red Slippers
NEW YORK, NY - DECEMBER 05: "The Wizard of Oz" Ruby Red Slippers worn by Judy Garland in 1939 are displayed at a viewing at the Plaza Athenee on December 5, 2011 in New York City. "The Wizard of Oz" Ruby Red slippers are a women's size 5 and appraised at $3 million dollars. Astrid Stawiarz/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Megtalálták Judy Garland 13 éve ellopott piros cipőjét, amelyet az Óz a csodák csodája című filmben viselt.
Vágólapra másolva!

Az FBI keddre ígért sajtóértekezletet a cipő megkerülésével kapcsolatos részletekről. Egyelőre annyit árultak el a hatóságok, hogy a relikviát nyáron találták meg Minneapolisban.

A piros cipellőket a Grand Rapids-i Judy Garland Múzeumból lopták el 2005 augusztusában. A tolvaj egy ablakon át hatolt be a múzeumba, és a kis tároló vitrint betörve jutott hozzá a relikviához.

A cipők egymillió dollárra voltak biztosítva, a hatóságok 250 ezer dolláros nyomravezetői díjat ajánlottak fel, egy arizonai rajongó pedig 2015-ben egymillió dollárral emelte az összeget.

A piros cipőket a hollywoodi relikviagyűjtő, Michael Show adta kölcsön a múzeumnak. Judy Garland számára több pár piros cipő készült az 1939-ben forgatott Óz, a csodák csodájá-hoz, ebből három párat az amerikai filmakadémia, a Smithsonian múzeum és egy magángyűjtő őriz.

Az egyik pár cipő a filmből a New Yorki-i Plaza Athénéeben kiállítva 2011-ben Forrás: AFP/2011 Getty Images/Astrid Stawiarz

A cipők tucatnyi különböző anyagból készültek: fapépet, selyemszálat, enyvet, műanyagot és üveget is használtak hozzájuk. A cipők rubinvörös színét flitterek adják, de a cipők masniját piros üveggyöngyökkel is díszítették.

Garland Minneapolistól 320 kilométerre, Grand Rapidsben élt gyermekkorában, majd családjával Los Angelesbe költözött. A színésznő 1969-ben hunyt el nyugtatótúladagolás következtében. A Judy Garland Múzeum abban a házban nyílt meg 1975-ben, ahol élt. A múzeum rendelkezik a világ legnagyobb Garland- és Óz-relikvia gyűjteményével.