Leszámol a hollywoodi romantikus filmek mítoszaival az új magyar vígjáték

2018.08.09. 13:46

Kerekes Vica a főszereplő Lakos Nóra első nagyjátékfilmjében, a Hab-ban (korábban itt írtunk róla), aminek a forgatására az Origo is kilátogatott. Az alkotókat arról kérdeztük, mi újat mutat a Hab a hollywoodi romantikus vígjátékokhoz képest, és főleg, hogy mit mond el a fiatal felnőttek generációjának szerelmi életéről.

A Fészek Klubban forgatott, számos statisztát felvonultató jelenetben Kerekes Vica karaktere, Dóri megérkezik egy pályázati konzultációra, ahová azért megy, mert pénzt szeretne a cukrászdájára. Gyorsan kiderül viszont, hogy a pályázat családi vállalkozások számára van kiírva, amiről a legtöbb fiatal aspiráns láthatóan nem tudott, mivel zúgolódva szedelőzködni kezdenek, és már indulnak is kifelé. Kerekes Vica karaktere is a csalódottak között van.

Kerekes Vica a Hab forgatásánForrás: Csudai Sándor - Origo

Lakos Nóra rendező a forgatás szünetében elmeséli nekünk a jelenet kontextusát: Kerekes Vica karaktere pályaelhagyó, eredetileg reklámügynökségnél dolgozott, viszont egy szerelmi csalódás miatt úgy döntött, újrakezdi az életét, és nyit egy saját cukrászdát. A film nyitánya idején ezt már meg is valósította, viszont az üzlethelységet el akarja adni a tulajdonos, így Dórinak pénzre van szüksége. Talál egy pályázatot, de nem nézi meg alaposan a feltételeket, és már ott derül ki számára, hogy ez családoknak szól. Amikor távozna, meglátja az exét, aki épp a feleségével pályázik. Bizonyítani akarja, hogy ha már a pasiját nem, legalább a cukrászdáját meg tudja tartani. Bármennyire is vonakodik, szüksége van egy családra, így aztán kapóra jön neki egy másik szingli, Marci (Mátray László) érdeklődése, akivel bejutnak egy négynapos workshopra, ahol egy színészi ambíciókat dédelgető kisfiú, Lacika (Gyarmati Erik) egészíti ki a teljes családi képet.

Kerekes Vica a Hab forgatásánForrás: Csudai Sándor - Origo

A jelenet, amit ezen a forgatási napon láttunk, sokat elmond a film egészéről: a rendező szerint a pályázati megbeszélésre érkezett fiatalok
nem tudnak menni az olyan hagyományos értékekkel, mint a család, félnek az elköteleződéstől és a felelősségvállalástól.
Ez szerinte jellemző a mai harmincasok generációjára, és köztük persze a két szingli főhősre, Dórira és Marcira is.
A nő csalódott a férfiakban és a kapcsolatokban, a férfi pedig fél a felelősségvállalástól. A workshopon megismerkednek más családokkal, akik mind egy-egy családmodellt szimbolizálnak. A főszereplők szemében elsőre ijesztőnek, nevetségesnek tűnnek, de ahogy megismerik őket, közelebb kerülnek a saját félelmeik legyőzéséhez.

A családokat Bányai Miklós, Zsigmond Emőke, Elek Ferenc, Pálfi Kata, Kovács Lehel és Láng Annamária keltik életre.

Míg a harmincas éveik közepén járó két főhős éretlen "felnőttgyerek", a hozzájuk csapódó Lacika koraérett, ironikus módon előbbieknek fel kell nőniük, utóbbinak pedig megmaradni gyereknek.Cikkünk a következő oldalon folytatódik!

Előző
  • 1
  • 2
Következő