Claudia Cardinale és Klaus Maria Brandauer Budapestre jön

Claudia Cardinale
Vágólapra másolva!
Claudia Cardinale, Klaus Maria Brandauer, és Jean-Marc Barr is részt vesz a Budapesti Klasszikus Film Maraton szeptember 4. és 9. között rendezett programjain, amelyen többek közt restaurált magyar és európai kultfilmek és a cannes-i fesztivál filmtörténeti programjának legjava is látható lesz.
Vágólapra másolva!

A szervezők közlése szerint a Toldi Moziban, az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Francia Intézetben, valamint Egerben és Győrben zajló sorozat szeptember 4-én egy egésznapos filmes workshoppal és konferenciával kezdődik, amelyen a digitális restaurálás és a film a közoktatásban témáját járják körül szakértők a Francia Intézetben. A programon jelen lesznek az európai filmarchívumok vezetői is.

A nyitóesten a restaurált Mephistót vetítik az Uránia moziban Szabó István és Klaus Maria Brandauer jelenlétében.

A programban szerepelnek Szabó István más restaurált művei is, mint az Apa vagy a Szerelmesfilm és a Ralph Fiennes főszereplésével készült 1999-es A Napfény íze is.

A hatnapos eseményen jelen lesz az európai filmművészet egyik legkiemelkedő alakja, Claudia Cardinale is, hogy találkozzon a közönséggel az Uránia moziban Luchino Visconti A párduc vetítése alkalmával.

A Szent István Bazilika előtti szabadtéri vetítésen lesz látható Szabó István 1992-es, Glenn Close főszereplésével forgatott Találkozás Vénusszal című alkotása, valamint Federico Fellini 8 és fél című filmje is, amely előtt Claudia Cardinale üdvözli a közönséget. Itt vetítik A nagy kékség-et is, a főszereplő Jean-Marc Barr jelenlétében, valamint Ridley Scott monumentális Párbajhősök című munkáját, Harvey Keitel főszereplésével.

Claudia Cardinale Fotó: Pozsonyi Janka

A fesztiválon fókuszba kerülnek a filmművészetben alkotó nők is, az első filmrendezőnőről, Alice Guy-Blachéról és az osztrák-magyar származású világsztár, Hedy Lamarr-ról készült dokumentumfilmek, valamint Mészáros Márta Ők ketten című munkájának bemutatásával.

A programba bekerültek némafilmek is élő zenei kísérettel: G.W. Pabst Pandora szelencéje című filmje, amelynek társforgatókönyvírója a magyar Vajda László volt, vagy Illés Jenő Mania című német-lengyel koprodukcióban készült filmje Pola Negrivel a főszerepben. Korda Sándor 100 évvel ezelőtt forgatott Az arany ember című filmjének restaurált változata pedig premiervetítésen lesz látható.

Az animációs filmek közül Jankovics Marcell felújított János vitéz-ét, Richly Zsolt és Jankovics Marcell Háry János-át, John Halas (Halász János) Állatfarm-ját vetítik egy animációs rövidfilmes blokk mellett, amelyben többek közt az Oscar-díjas A légy című film és a frissen restaurált Macskafogó is szerepel.

Katinka Faragó, Ingmar Bergman munkatársa, producere Szabó Istvánnal beszélget a közönség előtt Ingmar Bergmanról, majd a rendező A varázsfuvola című Mozart-filmjét vetítik le. A Filmarchívum és a Filmalap Fast Forward programjának közös szervezésében Katinka Faragó produceri mesterkurzust is tart, amelynek témája a Fanny és Alexander lesz.

Egy blokk az Osztrák-Magyar Monarchia 1918-as összeomlása után éppen száz évvel a közép-európai "titok" nyomába ered. A középpontban A Grand Budapest Hotel áll és azok a Közép-Európához köthető hollywoodi filmek, amelyek Wes Anderson alkotásait inspirálták.

A cannes-i fesztivál klasszikus szekciójának munkája előtt is tiszteleg a program egy bővebb válogatással. Ebben szerepel Stanley Kubrick 2001: Űrodüsszeia, Randal Kleiser Grease és Billy Wilder A legénylakás című filmje, Vittorio de Sicától a Biciklitolvajok és a felújított Szédülés Alfred Hitchcocktól.

Ezenkívül Milos Forman Amadeus-a, Ernst Lubitsch örökzöldjei, továbbá a Volt egyszer egy vadnyugat, valamint számos előadás és program várja az érdeklődőket Budapesten, Egerben és Győrben egyaránt.

Az első Film Maratont tavaly novemberben rendezte meg a Magyar Nemzeti Filmalap égisze alatt működő Filmarchívum. Akkor három nap alatt több mint ötezren voltak kíváncsiak a restaurált klasszikus remekművekre, a szakmai programokon pedig több százan vettek részt. A

Filmalap 2017-ben indult Nemzeti Digitalizálási és Filmfelújítási Programjának keretében eddig 32 film újult meg a Magyar Filmlaborban a Magyar Nemzeti Filmarchívum szakmai irányításával.