Őrület: mesterséges intelligencia dönthet a jövőben a filmtervekről

Terminator
Vágólapra másolva!
Semmitől nem tartanak úgy a filmstúdiók, mint attól, hogy a közönséget hidegen hagyja valamelyik nagyköltségvetésű filmjük, azaz megbukik a mozipénztáraknál. Legutóbb a Disney sült fel a Csillagok háborúja-franchise legújabb filmjével. Az ilyen csúfos esetek elkerülésére hozta létre a belga Nadira Azermai a ScriptBook nevű projektet. A hatalmas adatbázissal operáló szoftver a projektgazdák állítása szerint a forgatókönyv alapján 80 százalékos biztossággal képes megjósolni, hogy egy film sikerre, vagy bukásra van-e ítélve.
Vágólapra másolva!

Hamarosan elérkezhet az idő, hogy a stúdiómogulok helyett a mesterséges intelligencia adhat zöld utat egy-egy produkciónak. A 2015-ben, Antwerpenben alapított ScriptBook "intelligens" szoftvere állítólag már most nagy biztonsággal fel tudja mérni a forgatókönyv alapján, hogy miféle fogadtatásra lehet számítani a mozipénztáraknál.

A filmeseknek nincs más dolguk, mint feltölteni a forgatókönyvet a ScriptBook platformjára, kifizetni az 5 ezer dolláros "munkadíjat", és reménykedni, hogy a szoftver kedvezően bírálja el a szöveget. A szövegelbírálásba nem csak a siker kiszámítása tartozik bele, a szoftver alaposan "átolvassa" a forgatókönyvet, kielemzi a szereplőket (az alapítók szerint a szöveg alapján képes megkülönböztetni a protagonistát az antagonistától), meghatározza a célközönséget, de még a korhatárbesorolást is megjósolja.

A cég alapítója, Nadira Azermai most a Karlovy Vary-i filmfesztiválon mutatta be a ScriptBookot, nem kisebb céllal, mint hogy a céget a filmipar kulcsszereplőjévé tegye, és megnyerje magának a vezető hollywoodi filmstúdiókat.

- mondta prezentációjában Azermai.

A cégalapító szerint a szoftver a Sony által 2015 és 2017 között forgalmazott filmek 32 bukásából 22-őt felismert a forgatókönyv alapján.

Jelenleg 6500 forgatókönyvből álló adatbázis és némi humán felügyelet segíti a szoftver munkáját, ami Azermai szerint máris precízebben becsli meg a siker lehetőségét, mint a filmes szakemberek.

Persze azt is bevallotta, hogy a szoftver túl szigorú: a 6 Oscarral kitüntetett Kaliforniai álom esetében csupán 59 millió dolláros amerikai bevételt kalkulált, miközben a film hazai bevétele ennek jóval a duplája lett. Az is nagy kérdés, hogy egy efféle szoftver mennyire engedne teret a művészi kreativitásnak.