Harvey Weinstein ártatlannak vallotta magát a bíróságon

2018.06.05. 19:16

Harvey Weinstein kedden tagadta bűnösségét nemi erőszak és szexuális bántalmazás vádjában az illetékes manhattani legfelsőbb bíróság előtt. Ügyvédje azt mondta, megpróbálja elérni az ügyészeknél, hogy ejtsék az ügyet még azelőtt, hogy tárgyalásra kerülne.

A bukott filmmogul először jelent meg a testület előtt azután, hogy a vádesküdtszék múlt héten hivatalosan is

vádat emelt ellene két nő sérelmére elkövetett szexuális zaklatás, erőszakos nemi közösülés, szexuális bántalmazás és más bűncselekmények miatt.

A 66 éves filmproducer május 25-én feladta magát a New York-i rendőrségen. Még aznap egymillió dollár óvadék ellenében szabadon engedték, de elektronikus nyomkövetőt kell viselnie, és nem hagyhatja el New York és Connecticut államot.

Forrás: AFP/Getty Images/Drew Angerer

Kedden anélkül hagyta el a bíróság épületét, hogy újságíróknak nyilatkozott volna. Ügyvédje, Benjamin Brafman megerősítette, hogy ügyfele

ártatlannak vallotta magát.

„Weinstein úr tagadja a bűncselekmények elkövetését. Soha senkivel nem bocsátkozott olyan szexuális aktusba, amely nem közös megegyezéssel történt” - mondta Brafman újságíróknak.

„A nemi erőszak egy elítélendő bűncselekmény. De ugyanúgy elítélendő az, hogyha valakit hamisan vádolnak nemi erőszakkal. Véleménye szerint őt hamisan vádolják erőszakos nemi közösüléssel” - mondta az ügyvéd.

Brafman a legnagyobb mértékben védhetőnek nevezte az ügyet azon bizonyítékok alapján, amelyeket a vádiratból megismertek.

„Megkezdtük harcunkat” - mondta az ügyvéd, aki megpróbálja elérni az ügyészeknél, hogy ejtsék az ügyet.

Ha sikeresek leszünk, valószínűleg nem lesz tárgyalás

- mondta.

Tavaly október óta, amikor a The New York Times és a The New Yorker amerikai napilapok feltárták a producer zaklatási ügyeit, több mint 70 nő - köztük Salma Hayek, Ashley Judd, Rose McGowan és Gwyneth Paltrow - vádolta meg a Miramax filmstúdió és a Weinstein-vállalat társalapítóját nemi erőszakkal, szexuális zaklatással.

Weinstein a helytelen szexuális viselkedését elismerte,

de tagadja, hogy valaha közös megegyezés nélküli nemi aktusban vett volna részt.

A botrány kirobbanása után Harvey Weinsteint eltávolították a cég éléről, az amerikai filmakadémia pedig megvonta tőle a tagságot. A bukott filmmogul ellen

New York mellett Los Angelesben és Londonban is rendőrségi vizsgálat folyik a bejelentések alapján.

Az ügyészség a vádiratban nem nevezte meg az áldozatokat, amerikai sajtóértesülések szerint az egyik sértett Lucia Evans, akit kezdő színésznőként 2004-ben a filmmogul orális szexre kényszerített. Evans az első nők között volt, akik az újságíróknak feltárták ügyüket.

Ha bírósági tárgyaláson az esküdtszék Weinsteint bűnösnek találja, 5 évtől 25 évig terjedő börtönbüntetést szabhat ki rá a bíró.

Az illetékes bíró szeptember végére rendelte vissza a feleket.