Többrendbeli nemi erőszakkal vádolja Weinsteint a manhattani vádesküdtszék

2018.05.31. 14:27

Harvey Weinstein múlt hét végén önként feladta magát a New York-i rendőrségen, ahol nemi erőszak és szexuális bűncselekmények miatt emeltek vádat ellene. A bíróság később egymillió dolláros óvadékkal szabadon engedte a magát ártatlannak valló filmmogult. A manhattani vádesküdtszék most megtette az amerikai büntetőeljárás első hivatalos lépését: többrendbeli nemi erőszakkal, egy rendbeli, magatehetetlen személy sérelmére elkövetett erőszakos közösüléssel vádolják Weinsteint. Vagyis hivatalosan is jóváhagyták a filmes elleni vádakat. 

A vádakat a manhattani kerületi ügyész, Cyrus Vance jelentette be, nem sokkal azután, hogy Weinstein védőügyvédje, Benjamin Brafman jelezte: Harvey Weinstein nem tesz vallomást a vádesküdtszék előtt. A döntést Brafman azzal indokolta, hogy nem volt elég idejük felkészülni a védelemre: csak a letartóztatás után kapták meg ugyanis a részletes vádiratot, s hiába kértek halasztást a vádesküdtszéktől, nem kapták meg. 

Brafman korábban is úgy nyilatkozott, hogy a vádak

jogilag megalapozatlanok és semmi bizonyíték nincs rájuk.  

Az ügyész bejelentése után az ügyvéd azt mondta, az egyik vádpont egyenesen abszurd: a Weinsteint nemi erőszakkal vádoló egyik nő állítólag korábban 10 éven át tartó, közös megegyezésen alapuló viszonyt tartott fenn a producerrel, ami az állítólagos 2013-as eset után is tartott. Egy másik vádpont egy 14 évvel korábbi erőszakot említ (Lucia Evanst állítólag orális szexre kényszerítette az irodájában). 

A filmmogul egyelőre egymillió dolláros óvadék ellenében szabadlábon védekezhet, de az útlevelét elvették és GPS-jeladót helyeztek el a testén.