Vágólapra másolva!
A nemzetközi és a francia sajtó egyik favoritja, a japán Kore-eda Hirokazu Shoplifters című fimjének ítélte a Cate Blanchett vezette zsűri a fődíjat a 71. cannes-i mustrán.
Vágólapra másolva!

A japán Kore-eda Hirokazu Shoplifters című filmje nyerte a fődijat a Cannes-i Filmfesztiválon. Japán film több mint húsz év után nyert fődíjat a világ egyik legrangosabb filmes találkozóján.

A 2013-ban A fiam családja című drámáért Nagydíjat kapott japán rendező ezúttal is egy családi történet mesélt el. A film főhősei egy üzletek kifosztásából élő álcsalád, amely befogad egy bántalmazott gyereket.

A Nagydíjat Spike Lee politikai pamflettje kapta, míg a libanoni Nadine Labaki Capharnaüm című alkotása a zsűri nagydíját érdemelte ki. A Bejrútban játszódó dokumentumfilmszerűen forgatott film egy 12 éves menekült utcagyerek története, akit Zain al-Rafeea alakít. A kisfiú a film főhőséhez hasonlóan Szíriából menekült a családjával 2012-ben Libanonba, ahol menekültként élnek. A fiktív történet keretét a húga haláláért felelős férfi megsebesítése miatt börtönbe kerülő Zain lázadása adja: beperli a szüleit, amiért világra hozták, nem iskolázták be, és verik.

Jean-Luc Godard rendkívüli Arany Pálmát kapott Képes könyv című filmjéért,

a legjobb rendezőnek pedig a lengyel Pawel Pawlikowskit választották. Az Ida című filmjéért 2015-ben a legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájában Oscar-díjat nyert lengyel rendező ötödik filmjével először kapott meghívást a cannes-i fesztiválra.

A Hideg háború az 1950-es években a vasfüggöny két oldalán játszódó szenvedélyes, de pusztító szerelmi történet, amelyet a politikai helyzet, valamint a szereplők közötti származási és jellembeli különbségek egyszerre tesznek lehetetlenné.

A legjobb forgatókönyv díját megosztva kapta a 2014-ben Nagydíjat nyert Alice Rohrwacher olasz rendezőnő Lazzaro felice (Boldog Lazzaro) című alkotása és a filmezéstől és a külföldre utazástól hivatalosan eltiltott Dzsafar Panahi iráni rendező Három arc című filmje, amelyet az iráni hegyekben teljes illegalitásban forgatott.

Szamal Eszljamova kazah színésznő kapta a legjobb női alakítás díját Szergej Dvorcevoj Ayka című filmjének főszerepéért. A hivatalos verseny utolsó napján bemutatott Ayka egy kirgiz menekültnő története Moszkvában.

A legjobb férfi alakítás díjat Marcello Fonte érdemelte ki Matteo Garrone olasz rendező Dogman című filmjében nyújtott alakításáért. Az egyszerű kisemberről szóló bosszúfilm amatőr főszereplőjét a rendező egy szociális központban találta meg, ahol a férfi éjjeli őrként dolgozott.

A legjobb elsőfilmesnek járó Arany Kamera-díjat Lukas Dhont nyerte, Girl című filmjével.