Meghalt a filmipar királycsinálója

Pierre Rissient
Vágólapra másolva!
Pierre Rissient kritikusként kezdte a pályáját, majd ő volt Jean-Luc Godard halhatatlan klasszikusa, a Kifulladásig rendezőasszisztense, végül befolyásos filmszakmai patrónussá nőtte ki magát, aki olyanok pályáját egyengette, mint Clint Eastwood, Jane Campion és Quentin Tarantino.
Vágólapra másolva!

A 81 évesen, egy párizsi kórházban elhunyt Rissient filmeket is rendezett, Five and Skin című 1982-ben bemutatott második moziját az idei cannes-i fesztiválon is levetítik felújított kópiáról.

Elsősorban mégis azzal vált ismertté, hogy fanatikus filmrajongóként tehetséges rendezők pályáját egyengette.

A cannes-i fesztivál művészeti igazgatója, Thierry Fremaux szerint

Pierre Rissient Forrás: Eugene Hernandez

Rissient fedezte fel Jane Championt és juttatta el a hírét Cannes-ba, ezzel hozzásegítve a rendezőt az Arany Pálma-díjhoz, amit se előtte, se azóta nem nyert el nő. Volt producer, forgalmazó, publicista és konzultáns. A cannes-i fesztiválnak tanácsadóként dolgozott.

Olyanokat tudhatott a barátai között, mint Tarantino, Alexander Payne és Oliver Stone.

Nagy szerepe volt az ázsiai mozi világhódításában: olyanok mellett lobbizott, mint Hou Hsiao Hsien, a leghíresebb tajvani rendező, a kínai Zhang Yimou és a dél-koreai Hong Sang-soo.

Életről két dokumentumfilm is készült, 2007-ben a Pierre Rissient: Man of Cinema és 2016-ban a Pierre Rissient: Gentleman Critic.